« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
EUROZONA

Strah od parlamentarnih izbora u Grčkoj

U slučaju da na izborima u Grčkoj pobijedi lijeva opcija koja je najavila odbacivanje paketa pomoći EU, moglo bi doći do kaosa

Hoće li drahma prevladati euro?
Hoće li drahma prevladati euro? (Arhiva)
Više o

Grčka

,

parlamentarni izbori

,

SYRIZA

Drugi izbori u Grčkoj u mjesec dana zapravo predstavljaju referendum o euru i odnosu EU prema Grčkoj. Nametnute mjere štednje naišle su na ogorčen otpor stanovništa, ukidanje desetljetnih shema i privilegija potreslo je grčko društvo iz temelja.

Desna opcija zalaže se za nastavak reformi i štednje, dok lijeva opcija Syriza odbacuje patronat EU i Svjetske banke i ne želi plesati kako oni sviraju. Krivaca za nastalo stanje je mnogo, zapravo svi koji su ikad imali prste u grčkoj politici imaju putra na glavi, no ovdje se odlučuje i o budućnosti EU.

Ako Grčka izađe iz eurozone, nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti što će se dogoditi, jer scenarije takvog raspleta vjerojatno ima CIA i još neke sigurnosne agencije, ali stvarni utjecaj će se osjetiti tek nakon par mjeseci.

Stoga, Grci danas glasaju o sudbini ne samo svoje zemlje, nego, u perspektivi, i naše, jer ako sve ode kvragu, 1. srpnja 2013. bit će samo još jedan ljetni dan ...

17.06.2012. 14:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh