« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
ZNATE LI ;)

Što vas duže drži budnima?

Ako usporedimo odnos kofeina u kavi i čaju, kava sadrži više od tri puta kofeina nego zeleni čaj

Što popiti da ostanite budni?
Što popiti da ostanite budni? (Arhiva)
Više o

kava

,

čaj

,

buđenje

,

budnost

Recimo, morate gledati kasni program iz nekog razloga ili raditi neke stvari na računalu, a spava vam se do bola... i što popiti? 

Idemo od početka... šalica kave od 240 mililitara sadrži 96 miligrama kofeina, dok ista šalica zelenog čaja sadrži 29 miligrama. 

Kofein ima brojne blagotvorne učinke na zdravlje čovjeka, a pored poznatih učinaka, smanjuje i rizik od demencije i drugih degenerativnih bolesti. Unos od 400 miligrama kofeina dnevno smatra se sigurnim za odrasle. Međutim, preporučena granica pada na 100 miligrama dnevno za tinejdžere.

Zeleni čaj i kava imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući visok sadržaj antioksidansa, a pomažu i u procesu mršavljenja. Posebno su bogata skupom antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Oni pomažu i u kontroli šećera u krvi te zdravlju srca.

Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu pod nazivom L-teanin koja pozitivno utječe na rad mozga povećavajući osjećaj smirene budnosti.

Ipak, postoje i neki nedostaci ova dva napitka. Naime, prevelik unos kofeina može dovesti do tjeskobe i smanjenom potrebom za snom. Ako unosite više kofeina od preporučene doze možete pogoršati simptome tjeskobe i nesanice, ali i poremećaja spavanja.

Zbog toga bi bolji izbor za ljude koje pate od nesanice ili imaju panični poremećaj bio zeleni čaj. Razlog je niži sadržaj kofeina, ali i zbog toga što sadrži aminokiselinu L-teanin koja ima umirujuća svojstva. S druge strane, kava bi bila prikladniji izbor ako tražite veću budnost ili poboljšanu fizičku aktivnost.

28.05.2023. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh