« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZA POLUDITI

Što učiniti kada vam partner nesnosno hrče?

Sudeći prema najnovijem istraživanju, dvije trećine odraslih osoba u vezama tvrdi kako njihov partner hrče

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hrkanje

,

problemi

,

prevencija

Šest od deset ispitanih priznalo je da hrče, dok polovica partnera učestalih hrkača tvrdi kako često pokušavaju zaspati negdje drugdje.

Ako spavate s osobom koja nesnosno hrče, posljedice za vas mogu biti prilično negativne. Neispavanost, nervoza, stres, manjak koncentracije itd. Što učiniti u ovakvom slučaju? Postoje različite metode, direktne i indirektne, no stručnjaci navode kako je najbolje proučiti u koju kategoriju hrkanja pripada vaš partner te prema tome odrediti prevenciju.

Hrkanje se definira kao neugodan zvuk kojeg proizvodi meko tkivo nepca i ostalo tkivo u ustima, nosu i grlu. Rezultat je to turbulencije koju stvara zrak tijekom udisanja, do koje dolazi djelomično zbog blokade.

Nazalno (nosno) hrkanje - do ovog tipa hrkanja dolazi zbog blokade nosnih puteva kao rezultat alergija ili činjenice da nosnice ˝kolabiraju˝ tijekom disanja. Nazalni dilator (naprava koja služi za otvaranje dišnih puteva) trebala bi pomoći. U slučaju alergija isprobajte neki od sprejeva za čišćenje dišnih puteva.

Hrkanje na usta - ovaj tip hrče samo kada su usta otvorena. Kako biste zaustavili hrkanje, probajte intraoralnu udlagu. Postoji više vrsta udlaga, od kojih je Silensor-snoreguard jedna od djelotvornijih i praktičnijih.

Hrkanje zbog jezika - u ovom slučaju, do hrkanja dolazi kada jezik padne u grlo, te blokira prolaz zraka. U blažim slučajevima pomaže okretanje osobe na bok, što vraća jezik u početni položaj, ili intraoralna udlaga.

Vibriranje nepca - ovo se često događa kod osoba koje imaju problema s težinom. Također pomažu sprejevi za dišne puteve koji će utrnuti tkivo nepca, ili traka kako bi se usta zadržala zatvorenima.

31.05.2010. 08:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh