« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Jednostavi savjeti za uspješan brak

Jedno od najčešćih pitanja parova koja možemo čuti jest: "Kako da očuvamo vezu?"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

veza

,

uspješan brak

Odgovor je kompliciran i varira, te nakon nekog vremena može zvučati kao izlizana šablona. No, neki od navedenih savjeta stalno se ponavljaju iz jednostavnog razloga što doista funkcioniraju. Pogledajte koji su to.

1. Obratite pažnju na sitnice - fraze poput "hvala", "molim" i "drago mi je", mogu pomoći da vaš partner uvidi kako ga poštujete i volite, te ga ne uzimate zdravo za gotovo.

2. Raznolikost osvježava - studije su pokazale kako dosada može dovesti do nezadovoljstva u vezi. Isprobati nešto novo može biti vrlo jednostavno, poput posjete novom restoranu ili egzotičnog putovanja. Otkrića koja zajedno postignete samo će vas zbližiti.

3. Provodite zajedničke aktivnosti - pronađite sport ili hobi koji oboje volite, i neka vam to bude prioritet u vezi. Kampiranje, vožnja biciklom, badminton, bez obzira što je, pokušajte uživati u tome zajedno.

4. Ništa bez kompromisa - nitko ne voli zapovjedi, no svatko može cijeniti kompromis. Ako želite da vaš partner uradi nešto što mu idealno ne odgovara, najbrži način da izbjegnete sukob jest ublažavanje zahtjeva pomoću kompromisa.

5. Dvije glave su bolje od jedne - biti u vezi podrazumijeva zajedničko djelovanje. Ne samo da zajedno živite nego i zajedno rješavate probleme. Umjesto da partnerove probleme gledate kao isključivo njegovu stvar, radije ponudite pomoć. Npr. ako se vaš partner udebljao, umjesto da ga kritizirate zajedno upišite neki program vježbanja.

6. Posvetite se i drugim stvarima - iako ste u vezi, dobro je i održavati odnose s prijateljima. U slučaju da veza propadne, oni vam mogu pomoći da lakše krenete dalje. Osim toga, dobro je ponekad imati i distancu jer ćete nakon nje više poželjeti jedno drugog.

7. Komunicirajte - razgovarajte i o teškim temama poput novca, religije, vjernosti, odgoja djece itd. Možda neće biti toliko zabavno ali će definitivno biti isplativo.

8. Teške komplikacije zahtijevaju stručnu osobu - studije su pokazale da parovi koji traže savjetovanje tijekom teških perioda imaju više uspjeha u rješavanju problema. Bez obzira radi li se o svećeniku, savjetniku ili liječniku, traženje pomoći stručnjaka dobra je odluka.

30.05.2010. 21:49:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh