« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
LIJEK

Što učiniti ako ipak izgorite na suncu?

Unatoč svim upozorenjima, plaže su u podne prepune kupača pa će veliki broj njih završiti s opeklinama od sunca

Fotografija vijesti
Više o

Sunce

,

opekline od sunca

,

opekotine od sunca

,

lijek za opekotine

Ne može se reći da mediji dovoljno ne upozoravaju na opasnosti od opekotina od sunca, ali isto tako, nije čudno da turisti koji provode skupo zarađenih tjedan dana godišnjeg odmora na moru žele iskoristiti baš svaki trenutak za sunčanje te se ne obaziru na činjenicu da je najbolje sunčati se do 11 sati ujutro i nakon 16 sati popodne.

Ako ste jedan od onih koji su glad za sunčanjem platili opekotinama, evo što treba učiniti.

Lijekovi kao što su aspirin i ibuprofen pomoći će vam olakšati bol ako ih uzmete dovoljno rano. Kod blagih opekotina hladni oblozi s jednakim dijelovima mlijeka i vode mogu doneti olakšanje.

Dobro poznato hladno kiselo mlijeko ili jogurt također stvarno donosi olakšanje kod opekotina, razlog je obilje mliječne kiseline koja koži daje elastičnost i hidriranost. Burowi oblozi imaju antiseptično dejstvo i također mogu goditi. Obloge je potrebno držati najmanje 20 minuta i ponavljati ih svaka 2 sata kažu dermatolozi. Losioni na bazi aloe umiruju kožu, hidriraju je i omogućavaju brži oporavak te su i oni dobrodošli. 

Mogu vam pomoći i hladne, ali ne i ledene, kupke. Pri tome treba izbjegavati upotrebu šampona i soli za kupanje jer može nastati alergijska reakcija. Kada izgorite, obavezno izbjegavajte pilinge i ljuštenje kože." 

Nemojte koristiti losione koji imaju anestetik u sebi, ali nemojte štedjeti s hipoalergijskim hidrantnim losionima jer će oni za vašu kožu činiti samo dobro.  

Trebate znati da postoje trenuci kada je neophodno opekotine pokazati liječniku. To je potrebno ako se na koži pojave mjehurići te ako su zahvaćene veće površine kože. Može se koristi i srebro-sulfadiazin i antiseptici kako ne bi došlo do infekcije nakon pucanja plikova.

Do pojave opekotina naravno neće doći ako se pridržavamo pravila zaštite od sunca. Budite oprezni i s maslinovim uljem jer vas ono neće zaštititi od opekotina. Jedina korist koju koža ima od maslinovog ulja jest masnoća. S dovoljnom zamašćenošću kože manja je mogućnost njenog sušenja i pucanja na suncu. Nažalost u ulju ne postoji zaštitni faktor pa vas ono neće zaštititi od opekotina. 

17.08.2011. 15:06:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh