« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZA NOVE IZBORE

Sto tisuća prosvjednika u Tajlandu traži ostavku vlade

Cilj prosvjednog okupljanja u Bangkoku je paralizirati grad i natjerati vladu za koju tvrde da je samo paravan za elitu na ostavku

(Wikipedia)
Više o

Tajland prosvjed

,

Bangkok prosvjed

Oko 100.000 prosvjednika iz brojnih pokrajina diljem Tajlanda stiglo je u nedjelju pješice u Bangkok, kamo su krenuli u subotu, u sklopu "marša milijun ljudi", tražeći ostavku vlade u roku od 24 sata i prijevremene izbore, javile su agencije.

Cilj prosvjednog okupljanja je paralizirati grad i natjerati vladu za koju tvrde da je samo paravan za elitu na ostavku.

Oko 100.000 pristalica Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktatorstva (UDD) okupilo se u nedjelju u Aveniji Rajdamnoen u starome dijelu Bangkoka, nastojeći svrgnuti vladu premijera Abhisita Vejjajive. Vođe UDD-a Abhisitu su dali rok od 24 sata da udovolji njihovu zahtjevu, tj. da podnese ostavku i sazove nove izbore, prenosi dpa.

U prosvjedima su najbrojniji tzv. "crvenokošuljaši", pristalice bivšega premijera, koji se nalazi u egzilu, Thaksina Shinawatre. Središte grada od petka je blokirano automobilima i kamionima, a u prosvjede su se uključili i svi oni koji imaju barke na rijeci Chao Phraya koja prolazi središtem grada.

Vlasti su, prenosi France presse, u gradu i oko njega, razmjestile oko 50.000 vojnika, policajac i civilnih volontera, kako bi zajamčile sigurnosti javnim i državnim ustanovama i zgradama. "Crvenokošuljaši" su upozorili Vejjajivu kako do ponedjeljka namjeravaju stići do vojne baze u kojoj je vlada smjestila krizni glavni stožer, a nalazi se oko 20 km od središta grada.

"Otići ćemo onamo kako bismo čuli odgovor vlade. Poznato nam je da je ondje smještena 11. pješačka pukovnija. Ukoliko odbiju udovoljiti našim zahtjevima, najavit ćemo predstojeće poteze, a odgovor vlade očekujemo u ponedjeljak do podneva", rekao je glasnogovornik prosvjednika Natthawut Saikuar.

"Ne bojim se nasilja, jer mi ne namjeravamo koristiti silu. Strahujemo samo od represije vladinih snaga", rekao je 50-godišnji radnik. Vođe prosvjeda inzistiraju na tomu da prosvjedi ostanu mirni, čak i ako budu trajali tjedan dana. Policija, prenosi Reuters, do večeras očekuje okupljanje 150.000 prosvjednika. (hina/metro-portal)

14.03.2010. 17:09:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh