« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
TRIBINA

Što su pacijenti dobili/izgubili novim listama lijekova

Proračunska sredstva predviđena za lijekove nisu dovoljna, upozorili su iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

HZZO

,

lista lijekova

,

Mensura Dražić

,

Tea Strbad

,

Ante Barada

,

Rajko Ostojić

,

Dalibor Krpan

Sa tribine "Što su pacijenti dobili/izgubili novim listama lijekova", koju je danas organizirala Koalicija udruga u zdravstvu upozoreno je kako na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) veliki broj lijekova dospijeva sporo i teško.

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu Mensura Dražić istaknula je da je 2,5 milijarde kuna, koliko ih je proračunom predviđeno za lijekove, nedovoljno.

Novom listom lijekova, koja je stupila na snagu u proljeće, neki su pacijenti, po njezinom mišljenju, ipak ponešto dobili, obzirom da su određeni proizvođači lijekova spustili svoje cijene, čime su se uklopili u referentne cijene. Napomenula je da je bilo i suprotnih primjera.

Dr. Tea Strbad iz HZZO-a naglasila je da je novom listom lijekova ušteđeno 280 milijuna kuna i dodala je da se na listi lijekova treba stalno raditi, te se ona svaka tri do četiri mjeseca upotpunjuje.

Neurolog sa Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac dr. Ante Barada rekao je da niti jednog lijeka za liječenje neuropatske boli, od koje pati čak osam posto Europljana, nema ni na osnovnoj ni na dopunskoj listi.

Dr. Rajko Ostojić sa KBC-a Zagreb upozorio je kako svaki 12. čovjek u svijetu ima hepatitis B ili C, no od pet lijekova, koliko ih se u Europi koristi za liječenje hepatitisa B, u Hrvatskoj se koristi tek jedan. Glavni krivac za to, po njegovim riječima, nije HZZO već proizvođači lijekova koji su, zbog malog broja pacijenata, nezainteresirani za hrvatsko tržište.

Kod osteoporoze je, kako je rekao dr. Dalibor Krpan iz Opće bolnice Sveti Duh, problem u poboljšanju kvalitete liječenja, obzirom da se dugo ne prepoznaju simptomi te bolesti. U Hrvatskoj su dostupni svi lijekovi za osteoporozu, iako se nalaze na dopunskoj listi, rekao je. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 14:38:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh