« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 dana i 11 sati
ZANIMLJIVO

Što stariji, to više utega?

Trening koji može uključivati utege, tjelesnu težinu ili trake za otpor, pokazao se učinkovit u sprječavanju ovog gubitka

Uglavnom, dižite utege ;)
Uglavnom, dižite utege ;) (Arhiva)
Više o

godine

,

dizanje utega

,

utezi

Ljudi prirodno gube mišićnu funkciju kako stare, a slabljenje stiska i snage nogu smatra se snažnim prediktorom smrti kod starijih osoba.

Trening koji može uključivati utege, tjelesnu težinu ili trake za otpor, pokazao se učinkovit u sprječavanju ovog gubitka.

Istraživači su željeli istražiti dugoročne učinke jednogodišnjeg programa treninga s teškim utezima.

Sudionici prosječne dobi od 71 godine, njih 451, podijeljeni su u grupe: jedna grupa je cijelu godinu vježbala s utezima, druga grupa je radila trening umjerenog intenziteta, dok treća grupa nije imala dodatne vježbe uz svoju uobičajenu aktivnost.

Svaka vježba u grupi s teškim utezima uključivala je tri seta od šest do dvanaest ponavljanja, pri čemu su koristili između 70 posto i 85 posto maksimalne težine koju su mogli podići za svako ponavljanje.

Snaga kostiju i mišića te razine tjelesne masti mjerene su na početku istraživanja, a zatim ponovno nakon jedne, dvije i četiri godine.

Nakon četiri godine, otkriveno je da su oni u grupi s teškim utezima zadržali snagu nogu tijekom vremena, dok su oni koji nisu vježbali ili su vježbali umjerenim intenzitetom izgubili snagu.

21.06.2024. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh