« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
LOŠ!

Što šećer čini vašoj koži?

Lijepa i zdrava koža vrlo je važna za svaku ženu, ali kako bi ostala takva i s godinama vrlo je važno paziti što unosimo u tijelo

Pazite na nju...
Pazite na nju... (Arhiva)
Više o

šećer

,

koža

Bez obzira volite li slatko ili ne, istina je da ga je jako teško izbjeći. Prema Sveučilištu Kalifornija i njihovom istraživanju 74 posto procesuirane hrane sadrži dodani šećer. Skoro baš sve, od žitarica za doručak do umaka za tjesteninu, bijelog kruha može sadržavati iznenađujuće visoke razine šećera. Osim toga, postoje brojne vrste šećera uključujući fruktozu, saharozu, maltozu i dekstrozu - od kojih niti jedna ne koristi tijelu, piše InStyle.

"Šećer se u našem tijelu razgrađuje na glukozu, što povećava razinu inzulina", kaže dr. Tanuj Nakra, oftalmolog, estetski kirurg i suosnivač tvrtke AVYA Skincare za InStyle. "Razina inzulina glavni je pokretač upale u našim tijelima. Kronično visoke razine inzulina mogu dovesti i do dijabetesa, čak i autoimunih upala, što ima katastrofalne učinke na različite organe, uključujući i kožu", dodaje dalje.

"Upala uzrokovana velikim unosom šećera može pogoršati razne kožne tegobe", objašnjava dalje liječnik. Stanja poput ekcema, akni i rozaceje mogu biti aktivirana ovim sastojkom, što može dovesti ne samo do daljnjih komplikacija, već i do tamnjenja kože i prijevremenog starenja.

"Kronično visoke razine glukoze mijenjaju proteinsku strukturu naše kože uz razgradnju kolagena i elastina. To rezultira time da se koža objesi i nabora", kaže dr. Nakra.

"Ali ako ste netko tko uglavnom jede uravnoteženu prehranu, ima čistu kožu i poseže za slatkišima ili čokoladom samo s vremena na vrijeme, vaša koža vas neće mrziti zbog toga. Povremena poslastica neće biti problem. Rijetke doze šećera neće uzrokovati pukotine ili bore", kaže dalje.

Ako primijetite da imate probleme na koži oko mjesečnice, a istovremeno konzumirate šećer, dobro je ovo imati na umu. Ako već imate probleme sa stanjima kao što su akne ili ekcem postoji rizik da šećer dodatno utječe na vašu kožu jer su djeluju i hormoni. "Ovo postaje začarani krug jer šećer može pogoršati upalu.

"Spavajte dovoljno, zdravo jedite i vježbajte u periodu oko menstruacije", kaže dalje. Razmišljajte o svojoj koži slično kao o PMS-u: već je razdražljiva, zahvaljujući hormonima. 

Ako primjećujete bilo koji od ovih učinaka konzumacije šećera na vašu kožu, na sreću postoji nekoliko rješenja. Dr. Nakra predlaže korištenje proizvoda koji su bogati kurkumom i drugim aktivnim sredstvima koji mogu ublažili upalu. Sastojci poput niacinamida i vitamina C također potiču proizvodnju kolagena, što s vremenom može poboljšati tonus kože.

Uvođenje nekih promjena u vašu prehranu ključno je za rješavanje problema. "Hrana koja sadrži puno vlakana može pomoći usporavanju apsorpcije šećera u tijelu. Najbolja je strategija izbjegavati prerađenu hranu s dodanim šećerom i uživati ​​u cjelovitim namirnicama", potvrđuje dr. Nakra.

10.06.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.06.2020. 20:05
    šecer zna biti droga treba biti oprezan
  2. avatar
    Cranberry
    11.06.2020. 06:51
    Da trebalo bi izbjegavati prerađene proizvode kisssss ljube
  3. avatar
    armando
    11.06.2020. 10:00
    tako je cranberyy sta manje pusaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh