« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan
SAVJETI

Što se treba jesti, a što izbjegavati u mediteranskoj prehrani?

Ovo je pregled namirnica koje bismo trebali jesti i izbjegavati ako slijedimo mediteransku prehranu

Mljac!
Mljac! (Arhiva)
Više o

hrana

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana odličan je izbor. Karakterizira je obilje svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, orašastih plodova te umjerena konzumacija ribe, mesa i mliječnih proizvoda.

Ovo je pregled namirnica koje bismo trebali jesti i izbjegavati ako slijedimo mediteransku prehranu.

Hrana koju je dozvoljeno jesti

U mediteranskoj prehrani možemo neograničeno jesti svježe voće i povrće. Također, u prehranu trebamo uključiti cjelovite žitarice, poput kvinoje i ječma. Nadalje, obilje graha, leće i graška obrocima dodaje proteine, vlakna, vitamine i minerale.

U svoje obroke također možemo dodati i orašaste plodove. Što se tiče ulja, najčešće se koristi maslinovo ulje, ali i ulje uljane repice, suncokreta, avokada, sezama, sjemenki grožđa i oraha također su dobre opcije.

Barem dva puta tjedno moramo konzumirati ribu i morske plodove. Možemo jesti i meso peradi, ali umjereno. Uz obroke možemo dodati i priloge poput jogurta i sira. Jaja su povremeno u redu, ali se ne konzumiraju redovito.

Hrana koju trebamo izbjegavati (ili ograničiti)

Važno je izbjegavati slatkiše. Premda ih ne trebamo u potpunosti izbjegavati, nije preporučljivo konzumirati ih svakodnevno. Također, prerađeno meso se rijetko konzumira. Prerađene grickalice, poput krekera s maslacem i čipsa, ne uklapaju se u mediteransku prehranu.

Dok slijedimo ovaj plan prehrane, trebali bismo izbjegavati alkohol. Iako je umjereno pijenje crnog vina u redu, pretjerivanje može biti štetno. Umjesto maslaca, trebali bismo odabrati maslinovo ulje kao zdraviju alternativu

Punomasne mliječne proizvode, poput sladoleda, trebamo ograničiti. Preporučljivo je izbjegavati i zaslađena pića, uključujući voćne sokove.

Je li mediteranska prehrana prikladna za vegane i vegetarijance?

Svakako je moguće jesti nutricionistički kompletnu vegansku mediteransku prehranu. Odabirom raznovrsne biljne hrane, biljnih mliječnih proizvoda te veganskih izvora nezasićenih masnih kiselina, vegani mogu isplanirati dobro uravnotežen jelovnik, piše US News.

Budući da su crveno meso i perad ograničeni u mediteranskoj prehrani, za vegetarijance ne bi bilo zahtjevno prilagoditi ovaj plan prehrane individualnim potrebama.

Mediteranska prehrana za osobe koje ne konzumiraju gluten

Moguće je slijediti zdravu mediteransku dijetu bez glutena. Glavni cilj bio bi odabrati žitarice bez glutena bogate vlaknima, kao što su kvinoja i divlja riža. Grah, leća, orašasti plodovi, sjemenke, voće i povrće konzumirani u obilnim količinama također će povećati unos vlakana.

30.12.2023. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh