« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
COOL

Što se sve događa tijekom sna

Tijekom sna rastemo, čistimo se, obnavljamo kožu i gubimo kilograme, pa ispada da je to prilično aktivno doba dana

Potrudite se odspavati barem sedam sati
Potrudite se odspavati barem sedam sati (Arhiva)
Više o

spavanje

,

mršavljenje

,

san

,

kolagen

,

snovi

,

REM faza sna

Što se sve u tijelu događa tijekom sna? Zanimljvo pitanje na koje znanstvenici stalno nalaze nove fascinantne odgovore. Recimo, netom prije nego što utonemo u san, temperatura tijela počinje padati što signalizira mozgu da počne otpuštati melatonin, hormon spavanja. Temperatura tijela padne i do dva stupnja, a najhladniji smo oko pola tri ujutro.

Sedam sati sna idealno je trajanje spavanja za mršavljenje, pokazala su istraživanja, jer dok spavamo disanjem i znojenjem gubimo vodu, koju ne nadoknađujemo tijekom dana. No, ako spavamo pet sati, počinjemo se debljati.

Ujutro smo viši nego navečer, jer se diskovi u kralježnici obnavljaju i kako nema gravitacije da ih vuče prema dolje, širi se prostor između njih. Kralježnicu najmanje opterećuje spavanje na boku, pa se potrudite tako zaspati.

Vjerovali ili ne, tijekom sna, u REM fazi, naši su mišići privremeno paralizirani kako ne bismo radili ono što sanjamo. Zvuči strašno, ali je istinito. U REM fazi nam i oči lagano vrludaju unaokolo, što znači da sanjamo, pa je buđenje u tom trenutku prilično stresno. Najbolje je spavati sedam i pol sati, jer tada taman završava zadnja REM faza sna.

Ipak, gotovo 70 posto ljudi trza se tijekom sna, što znanstvenici tvrde da je normalno, no jako trzanje nogama upućuje na nedostatak željeza.

Za kraj, beauty sleep nije samo puka fraza - tijekom sna pojačava se proizvodnja kolagena koji koži daje sjaj i elastičnost, tako da se svakako vrijedi potruditi spavati dovoljno. 

09.11.2013. 21:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh