« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJET

Što (ne)bi trebali jesti da ne oćelavite?

Ove prehrambene navike mogle bi pomoći u sprječavanju ćelavosti, barem tako kažu stručnjaci... da im vjerujemo?

Što bi trebali jesti, a što ne?
Što bi trebali jesti, a što ne? (Arhiva)
Više o

hrana

,

ćelavost

,

ćelavljenje

Kosa ispada - gubitak 70 do 100 vlasi dnevno potpuno je normalan fiziološki proces, posebice opadanje kose pri pranju. Kosa raste, miruje i opada, a na njezinu mjestu raste nova. Problem nastaje kada ispada više od 100 vlasi, a kosa se ne stigne obnoviti ili se prestaje obnavljati.

Novo istraživanje provedeno na temu prehrane i njenog utjecaja na ćelavost ukazalo je na to da bi prehrana bogata proteinima i željezom, uz izbjegavanje šampona koji sadrže kemikalije potencijalno štetne za kosu, mogla pomoći muškarcima da izbjegnu gubitak kose, kažu stručnjaci.

Dr. Susan Massick, dermatologinja na Državnom sveučilištu Ohio u Columbusu, pozvala je muškarce da djeluju čim im se linija kose počne povlačiti tako da počnu primjenjivati prehranu baziranu na jajima, govedini, slanutku, sjemenkama bundeve i crnom grahu.

Rekla je da će dodatni proteini pomoći u rastu folikula dlake, dok će dodano željezo povećati količinu kisika koju crvene krvne stanice mogu prenositi drugim stanicama.

Drugi su stručnjaci prethodno upozorili na korištenje šampona koji sadrže sulfate, koji se koriste u gotovo svim šamponima i zaslužni su za nastajanje pjene.

Zabrinuti su također za sadržaj formaldehida u šamponima, čija je svrha neutralizacija bakterija. Kažu da ove supstance mogu oštetiti kosu i iritirati vlasište te potaknuti gubitak kose, iako studije to tek trebaju potvrditi.

17.09.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.09.2022. 10:38
    Kad pocne ispadat gptovo:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh