« Život
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
GENI

Što nasljeđujemo od mame, a što od tate

Neke od karakteristika nasljeđuju se isključivo od jednog roditelja, pročitajte koje možete dobiti od majke, a koje od oca

Od koga što nasljeđujemo
Od koga što nasljeđujemo (Arhiva)
Više o

genetika

,

geni

,

DNK

,

nasljeđivanje

,

majka

,

otac

,

nasljedne karakteristike

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi pokušavaju uočiti jest na koga dijete liči. Kako tvrde stručnjaci, svako je dijete jedinstveno, rezultat neke od milijardu mogućih kombinacija, no ipak neke nasljedne osobine dolaze od oca, a neke od majke.

Genetičari su se bacili na posao i ustanovili koje karakteristike nasljeđujemo od kojeg roditelja, pa je tako potvrđena urbana legenda o nasljeđivanju kose po majčinoj liniji. Pogledajte djeda i ujake, ako nemaju kose, nećete je imati niti vi.

Majka će vam proslijediti i veliki nožni palac, pa ako imate broj noge za koji je nemoguće naći cipele zbog golemog palca, zahvalite se majci. Otac će vam, s druge strane, u nasljeđe ostaviti velike uši.

Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan iks kromosom koji je bogat genima koji utječu na fizički izgled, a očev je iks kromosom siromašan takvim genima. Posljedica je vjerovanje da dječaci liče na majke, a curice ne liče nužno na oca, jer dobivaju po jedan iks kromosom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.

Pratite Metro portal na Facebooku i Twitteru.

20.08.2012. 10:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Berina
  29.08.2012. 21:05
  Naslijedila sam veci palac od tate, a male usi od mame (a tata ima ogromne usi, a mama male palce). Sve zavisi od jacine gena u hromosomima, a to da se nuzno mora naslijediti tacnim redom NE MORA
 2. avatar
  mile
  05.03.2015. 16:19
  Djeca najviše nasljeđuju od susjeda.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh