« Život
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DOBROTVORNA AKCIJA

Nova nada za spas Teslina laboratorija

Tesla je 1901, nakon utemeljenja svoje tvrtke u New Yorku kupio zemljište od 81 ha i na njemu izgradio laboratorij i toranj visok 57 metara

Tesla, največi geek svih vremena
Tesla, največi geek svih vremena (Arhiva)
Više o

Nikola Tesla

,

Wardenclyffe Tower

,

The Oatmeal

,

Teslin muzej

,

Matthew Inman

Prije manje od tjedan dana porkenuta je kampanja pod imenom "Let's build a goddamn Tesla museum" koja je do sada već prikupila 720,000 dolara za kupnju i obnovu Teslina laboratorija u saveznoj državi New Yorku.

Pokretač akcije je kreator strip portala the Oatmeal, Matthew Inman. Cilj akcije je prikupiti 850.000 dolara. Sama nekretnina će se prodati za cijenu između jedan i 1.6 milijuna dolara, a ostatak novaca je obećala savezna država New York, i to na način da će uplatiti cifru koju akcija skupi do 850.000 dolara.

Matthew Inman, inaće veliki obožavatelj Tesle, je rekao kako će laboratorij Wardenclyffe u Shorehamu na Long Islandu, gdje je Tesla namjeravao izgraditi toranj koji bi služio kao komunikacijski centar i izvor besplatne bežične energije, konačno doći u prave ruke kako bi se mogao renovirati u nešto dostojno jednog od najvećih izumitelja našeg doba.

Tesla je 1901, nakon utemeljenja svoje tvrtke u New Yorku, kupio zemljište od 81 ha i na njemu izgradio laboratorij i toranj visok 57 metara. Svoje teorije nije stigao testirati jer se 1904. J.P. Morgan, jedan od najvećih investitora, povukao, a za sobom je odnio i druge, manje investitore. Toranj je srušen 1917. godine. Neki povijesničari smatraju da je propast ovog projekta, zajedno sa požarom u Teslinom laboratoriju u New Yorku, gdje je izgubio svu svoju opremu, zabilješke i nacrte, pridonijela Teslinom psihičkom slomu i depresiji.

Nakon Tesle, zemljište se koristilo za odbacivanje otpadne vode dok ga 1970-ih nije kupila belgijska tvrtka Agfa, koja je uložila ogromna sredstva da očisti imanje, ali, kako kažu, imanje im više nije isplativo, što zbog velikih troškova održavanja, vandalizama, i krađi te se nadaju povratku barem nekog novca.

Mnogi poklonici Tesle su izrazili zanimanje za kupnju laboratorija na Long Islandu, ali za imanje je i zainteresirana lokalna građevinska tvrtka koja bi želila srušiti laboratorij i napraviti stambeno naselje.

Novac prikupljen bi otišao na kupnju i čišćenje zemljišta, dok bi za izradu muzeja trebalo pronaći veće partnere. Zato je Inman poslao poziv Googleu, Tesla Motorsu, J.P. Morganu, General Electricsu, ali i Christianu Baleu da sponzoriraju izgradnju muzeja. Za sada je jedino odgovorio Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa. Akcija traje još šest tjedana, ali ovakvim tempom novac bi se trebao prikupiti i za nekoliko dana.

20.08.2012. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh