« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
EHH ...

Što nas boli kad se ljutimo?

Ako niste znali, ključ sretnog i zdravog života leži u opraštanju jer ste na taj način pod manjim stresom i imate manje zdravstvenih problema

Često se ljutite? Nemojte ...
Često se ljutite? Nemojte ... (Shutterstock)
Više o

sreća

,

stres

,

zdrav život

,

zadovoljstvo

,

opraštanje

Opraštanje je ključ uravnoteženog, sretnog i zdravog života, tvrde psiholozi, navodeći da ljudi koji opraštaju imaju manje zdravstvenih problema, pod puno su manjim stresom, nemaju visok rizik za najteže bolesti i imaju kvalitetniju vezu s partnerom, kolegama i prijateljima. 

Ne oprostiti znači uvući se u groznu mješavinu osjećaja, od bijesa preko mržnje, gorčine i ljutnje do straha od povrijeđenosti i poniženosti, a posljedica ovakve mješavine je eksplozivna - veće razine kortizola i adrenalina u tijelu vode imunosupresiji, slabljenju neuroloških funkcija i pamćenja, kao i povišenom krvnom tlaku.

Stoga, recept za očuvanje zdravlja je, zapravo, vrlo jednostavan - opraštajte. Kad vam netko stane na nogu, parkira se ispred vas, izvrijeđa vas, prevari ili okrade, ma što bilo, vi to oprostite. Ne morate zaboraviti.

Psiholozi tvrde da je opraštanje zapravo kao neki mišić u tijelu koji se može izvježbati, pa ako vam je takvo ponašanje strano, krenite s opraštanjem lakšim stvari, pa lagano podižite prag tolerancije.

Znanstveno je dokazano da pokazivanje više razumijevanja za osobe koje su vas povrijedile ima povoljan utjecaj na zdravlje. Naime, imunološki sustav nije narušen, štoviše, postaje jači jer raste razina imunoglobulina A, antitijela koje pomaže u obrani od infekcija tipa gripe i prehlade, a i rjeđe vas muče glavobolje. 

Jednako tako, opraštanje smanjuje kroničnu bol u donjem dijelu leđa, pa se može zaključiti da je opraštanje zapravo sjajna vježba - fizički će vam biti bolje, a psihički ćete postati snažniji. Stoga, opraštajte ...

12.01.2014. 17:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh