« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
DA?

Što nam treba uz kremu za sunčanje?

Za prevenciju raka kože ključno je shvatiti kako je ponašanje za zaštitu od sunca povezano s opeklinama

Samo krema nije dovoljna
Samo krema nije dovoljna (Arhiva)
Više o

sunčanje

,

krema za sunčanje

Krema za sunčanje najomiljenija je zaštita u ljetnim mjesecima, no istraživanje je pokazalo da to niti izbliza nije dovoljno - oni koji su koristili samo kremu za sunčanje kao zaštitu od sunca imali su više opeklina u usporedbi s ljudima koji su i nosili šešir, odjeću sa zaštitnim faktorom i sjedili u hladu.

"Za prevenciju raka kože ključno je shvatiti kako je ponašanje za zaštitu od sunca povezano s opeklinama", rekla je voditeljica studije Kasey Morris iz National Cancer Institute u Bethesdi, Maryland, a prenosi Reuters.

"Većina slučajeva raka kože uzrokovana je prevelikim izlaganjem ultraljubičastim zrakama i mogli bi se izbjeći odgovarajućim ponašanjem na suncu", rekla je Morris za Reuters Health.

Morris i kolega Frank Perna analizirali su podatke s više od 28.000 odgovora na nacionalnu anketu iz 2015. godine. Istraživanje je pitalo sudionike što će se dogoditi s njihovom kožom, ako su se na suncu sat vremena nakon nekoliko mjeseci neizlaganja. Oni koji su rekli da "imaju ozbiljne opekline i mjehuriće", "imaju umjerene opekline praćene ljuštenjem kože" ili "lako izgore", smatrali su se osjetljivima na sunce. 

Istraživanje je uključivalo i odgovore koliko su puta imalo opekline od sunca u proteklih godinu dana i koliko su često koristili zaštitu od sunca na toplom, sunčanom danu.

Izbor je uključivao kremu za zaštitu od sunca, držanje hlada, kapu ili vizir, šešir širokog oboda, duge rukave i duge hlače.

Od gotovo 16.000 ispitanika osjetljivih na sunce, oni koji su koristili samo kremu za sunčanje imali su najveću stopu opeklina od sunca, oko 62 posto. Ljudi osjetljivi na sunce s najnižom mogućnošću opeklina nisu koristili zaštitu od sunca, no tražili su hlad, nosili šešir i zaštitnu odjeću.

Kada se pravilno koristi, krema za zaštitu od sunca blokira UV zrake. Međutim, ljudi ne nanose dovoljno kreme za sunčanje ili onoliko često koliko je potrebno kako bi spriječili opekline. Nekad i krivo procijene koliko dugo mogu sigurno ostati na suncu.

Ne možemo promijeniti vrstu kože ili obiteljsku povijest, ali možemo paziti na sebe i svoju djecu kako bi spriječili opekotine koje negativno utječu na naš DNK.

12.07.2018. 15:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh