« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ENERGIJA

Što nam se događa u mozgu kad vježbamo

Naš mozak je zaslužan što se nakon vježbanja osjećamo tako dobro, pa ne oklijevajte već počnite s vježbanjem što prije

Vježbanje djeluje na pamćenje
Vježbanje djeluje na pamćenje (Shutterstock)
Više o

vježbanje

,

mozak

,

endorfin

,

BDNF

Vježbanje nam uvijek podari osjećaj umora i zadovoljstva na kraju, a jeste li se ikad zapitali zašto se to događa? Kad započnemo vježbati, mozak to registrira kao stresan trenutak, pa kad se otkucaji srca ubrzaju, on misli da ili bježite ili se borite s neprijateljem.

Kao zaštitu mozak oslobađa protein moždani neurotrofni faktor, BDNF, koji ga štiti i zapravo je prekidač za resetiranje sustava, pa učinak tog proteina na kraju vježbanja osjećamo kao sreću, a nerijetko su nam i stvari jasnije.

U isto se vrijeme oslobađa endorfin, hormon sreće koji se bori protiv stresa i daje nam osjećaj euforije, sprječavajući pritom osjećaj boli. Vjerovali ili ne, kombinacija BDNF-a i endorfina u mozgu izaziva isto djelovanje kao nikotin, heroin ili morfij. 

Sve to zajedno utječe i na pamćenje, tako da su istraživanja pokazala da oni koji stalno vježbaju imaju bolje rezultate na testovima pamćenja od osoba koje ne vježbaju, čak i ako nistu tog dana vježbali.

Još su bolji rezultati, i to najmanje dvostruko, u slučaju da ste to jutro vježbali. Stoga, vježbajte svakodnevno u isto vrijeme, neka to bude ujutro nakon buđenja i bit ćete cijeli dan puni energije, mozak će vam raditi besprijekorno, a i linija će biti više nego zadovoljavajuća. 

17.03.2014. 09:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jebač
    17.03.2014. 14:40
    Meni skaču pičke po glavi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh