« Život
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
FORA ;)

Što kad bi postojao zakon da trebate dozvolu za roditeljstvo

Koje su stvarne implikacije ovakvog zakona? Tko bi i kako odlučio tko smije biti roditelj

Ovo se čini kao sjajna ideja...
Ovo se čini kao sjajna ideja... (Arhiva)
Više o

zakon

,

roditelji

Ako ste se više nego jednom zapitali kako to da neki ljudi imaju djecu, odgovor je jednostavan - svaka budala zna napraviti bebu... i u tome je očito problem.

Kad stavimo etičke i ostale implikacije na stranu, što bi se dogodilo kad biste trebali dobiti dozvolu za prokreaciju... jednostavnije, da neko tijelo pregleda vaše dokumente, porazgovori s vama i ostalo kako bi na kraju zaključili možete li imati djecu ili ne?

Naime, često kao reakciju ili zaključak priče o zlostavljanju djece možemo čuti komentar "trebale bi postojati pravila i dozvole za to tko može biti roditelj", piše ScienceDaily.

Dr. Frank Ainsworth sa James Cook Sveučilišta u Australiji upozorava kako je ta izjava, iako temeljena na brizi za djecu, izuzetno problematična.

>> Roditeljstvo - sve samo ne igra >>

"Dozvola za roditeljstvo se temelji na ideji da bi se sposobnost osobe koja želi postati roditelj morala pokazati prije nego što se stekne pravo na imanje i odgajanje djece. To je ideja koju zastupaju mnogi akademski filozofi, politički znanstvenici i drugi čiji su interes prava djece", rekao je Ainsworth, ali dodaje da je "najveći problem što dozvola za roditeljstvo može djelovati kao prikrivena eugenika u akciji".

Jednostavnije rečeno, žena ima pravo roditi dijete, ali ako nema dozvolu za odgajanje tog djeteta, ono se daje na posvajanje. Pritom se mora uzeti u obzir kako bi negiranje prava na odgajanje djece zasigurno u većoj mjeri pogodilo one nižeg socio-ekonomskog statusa.

Također, postavlja se pitanje kako bi sustav testiranja rukovao sa potencijalnim roditeljima sa invaliditetom, mentalnim zaostatkom, onima koji su nepismeni ili migrantima koji ne govore engleski (odnosno jezik na kojemu se testiranje odvija).

>> Kome je lakše biti roditelj - mami ili tati? >>

"Obzirom na dokaze i diskusije koje sam pregledao dosada, teško je vidjeti kako bi ovaj tip dozvola pomogao ikome, posebice djeci čijoj je pomoći namijenjen", rekao je Ainsworth.

18.07.2021. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh