« Život
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Kome je lakše biti roditelj - mami ili tati?

Vjerovali ili ne, mame su manje sretne, pod većim stresom i umornije dok su s djecom nego očevi

Tatama je - lakše
Tatama je - lakše (Arhiva)
Više o

sreća

,

roditeljstvo

,

zadovoljstvo

,

mama

,

tata

Roditeljstvo je sreća za oboje, mamu i tatu, no nije svejedno što ste od toga - nekima je lakše, a nekima teže. Istraživanja su do nedavno pokazivala da roditeljstvo u Sjedinjenim Državama čini roditelje nesretnijima nego u drugim razvijenim zemljama. Novo istraživanje sa Sveučilišta Cornell pokazuje da očevi puno bolje stoje kada je sreća u pitanju, a mame trebaju malu pomoć. 

Istraživači su pratili podatke iz Statističkog zavoda iz 2010., 2012. i 2013. godine., uključili su 12,000 roditelja, preko 36,000 aktivnosti i kako su se osjećali tri puta tijekom dana (slučajni izbor vremena).

Tijekom tog perioda roditelji su ocjenjivali koliko su sretni, tužni, pod stresom, umorni, te koliko su smislene bile njihove aktivnosti. Istraživači su usporedili kako se se roditelji osjećali dok su radili nešto bez djece, i mame i tate su se osjećali bolje dok su bili sa svojom djecom nego bez njih.

Prema ovom istraživanju mame su manje sretne, pod većim stresom i umornije dok su s djecom nego očevi. Znanstvenici vjeruju da je glavni razlog za to vrsta aktivnosti koju rade s djecom, kvaliteta sna i slobodno vrijeme.  

Možda bi se ovi podaci mogli gledati kao potvrda stereotipa da su očevi sretniji jer imaju manje obveza oko djece. Međutim, današnji očevi već provode skoro 4 puta više vremena sa svojom djecom nego prošle generacije. 

26.12.2016. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh