« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
ZANIMLJIVO :)

Što jesti kad smo tužni, ljuti ili bezvoljni?

Hipokrat je prije oko 2500 godina podijelio ljude na četiri karaktera, a danas suvremena psihologija dijeli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i tjeskobu

Tuga zove na komad torte
Tuga zove na komad torte (Arhiva)
Više o

hrana

,

ljutnja

,

tjeskoba

,

emocije

,

radost

,

tuga

U emociji ljutnje naš organizam ima u suvišku hormon noradrenalin, stoga hranom na bazi mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utječemo na "gašenje" negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih supstanci - tvari koje imaju djelovanje na kočenje moždanih aktivnosti - što dovodi do smirenja. Slično djeluju i lijekovi iz skupine anksiolitika koje nazivamo benzodiazepini.

Za osjećaj tuge preporuča se hrana koja može potaknuti nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svjesni da svoje tužno raspoloženje liječimo uzimanjem slatkiša. Kako su slatkiši i masnoće koncentrirane visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan okus jelu i nikako ih se ne treba odreći. Na prvo mjesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od cjelovita zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost našem organizmu, dok će nas konzumacija koncentriranih ugljikohidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osjećaja ali će ovaj osjećaj dobra raspoloženja trajati vrlo kratko. To nas dovodi u napast da uzmemo novi kolač te se tako vrlo lako izgubi kontrola nad kalorijskim unosom što će rezultirati debljanjem.

U stanjima tjeskobe ili bezvoljnosti preporuča se riba i meso. Ovdje treba dati prednost bijelom mesu kao što su puretina i piletina, a dobar izbor su i janjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju tjeskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje. Na vrhu potencijala za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i djelovanje na očuvanje protočnosti krvnih žila mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.

Kada smo radosni preporučuje se voće i povrće. Drugim riječima, u najpoželjnijem osjećaju treba jesti najzdravije namirnice.

25.05.2016. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh