« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
ZAPAMTITE

Poremećaji u prehrani - simptomi i imena

Osim anoreksije i bulimije u zadnje se vrijeme pojavilo još nekoliko poremećaja u prehrani koji pogađaju sve više ljudi, pa nije loše znati simptome

Anoreksija je najčešći oblik poremećaja prehrane
Anoreksija je najčešći oblik poremećaja prehrane (Arhiva)
Više o

anoreksija

,

bulimija

,

poremećaj prehrane

,

ortoreksija

,

manoreksija

,

nearlyreksija

,

pregoreksija

Poremećaji u prehrani sve su češći i velik broj ljudi pati od njih, no većina se samozavarava misleći da je sve u redu.

Stoga nije na odmet pobrojati najčešće poremećaje u prehrani kako bi, ako prepoznate simptome kod poznanika ili samog sebe mogli reagirati na vrijeme.

Anoreksija - doslovno značenje riječi je nedostatak apetita, izbjegavanje i gnušanje prema hrani. Oboljeli imaju narušenu sliku o vlastitom tijelu te unatoč niskoj tjelesnoj težini vjeruju da imaju višak kilograma koji žele izgubiti. Unos hrane se svodi na minimum, a posljedice izgladnjivanja su teške te mogu voditi i do smrti.

Bulimija - osobe koje pate od bulimije imaju neodoljivu potrebu za hranom koju nastoje zadovoljiti jedenjem velikih količina hrane u vrlo kratkom roku, zbog čega se javlja osjećaj srama i krivnje zbog pojedenog. Nakon toga izazivaju povraćanje, upotrebljavaju laksative i diuretike, gladuju ili pretjerano vježbaju.

Manoreksija - poremećaj u prehrani koji uglavnom pogađa muškarce, a odnosi se nakonzumaciju proteinskih preparata koji potiču izgradnju mišićnog tkiva i opsjednutost vježbanjem.

Nearlyreksija - bolest koja pogađa osobe koje su svjesne nužnosti zdrave prehrane i tjelovježbe. Nearlyreksičari održavaju svoj indeks tjelesne mase na najnižoj dopuštenoj razini normalnog - nisu pothranjeni te je stoga vrlo tesko na temelju fizičkog izgleda prepoznati da nešto nije u redu. Njihov jelovnik sastoji se uglavnom od salate, voća, light proizvoda i vode. Nakon nekoliko tjedana takvog režima želudac se smanjuje. Nearlyreksičari se ne izgladnjuju, ali isto tako nikada nisu siti. Konzumiraju određene namirnice u određeno vrijeme, a usto i manijakalno vježbaju.

Ortoreksija - relativno nov poremećaj u prehrani opisan 1997.godine a karakterizira ga kompulzivno ponašanje zasnovano na iracionalnim strahovima koji počivaju na potpunoj opsesiji vlastitim prehrambenim planom. Osobe se fiksiraju na unos isključivo zdrave i "čiste" hrane do te mjere da izbjegavaju svaku hranu koja sadrži i najmanje količine umjetnih boja, aroma, konzervansa, pesticida ili pak nezdravih masnoća, šećera ili dodane soli . Ortoreksija započinje s bezazlenim pokušajem da se jede kvalitetnije, ali dovodi do opsesije. Hrana koju konzumiraju osobe s ortoreksijom postaje primarna stvar u njihovom životu i ako pojedu nešto izvan planiranog jelovnika, osjećaju krivnju i samokažnjavaju se strožim pravilima o prehrani.

Pregoreksija - u zadnje vrijeme sve više svjedočimo slikama trudnica koje i tokom trudnoće a posebice nakon opsesivno kontroliraju tjelesnu težinu u trudnoći - bilo kroz pretjerano vježbanje i u vrlo visokom stadiju trudnoće, a posebno nakon poroda kada se fokusiraju na brzo skidanje kilograma.

26.05.2016. 09:39:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh