« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 19 dana
SAVJETI

Što je zdravo i smanjuje depresiju?

Ne, sigurno nisu kolači, unatoč uvriježenom mišljenju, a također ni hrana u bilo kojim količinama... nego upravo trčanje

Probajte...
Probajte... (Arhiva)
Više o

depresija

,

trčanje

Depresija hara svijetom, a nije ni čudno zašto - dovoljno je otvoriti portale, novine ili televizije da vas odmah bace u tešku depresiju od svih grozota koje radimo jedni drugi iz nekih, zapravo, potpuno glupih razloga.

Naravno, sad bi se trebali izvući iz takvog stanja, a vjerovali ili ne, trčanje bi moglo biti jednako učinkovito u liječenju depresije kao i lijekovi, pokazala je revolucionarna studija koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji se liječe oboljeli od depresije.

Istraživači su otkrili da trčanje ima više koristi za fizičko zdravlje pojedinca nego antidepresivi, koji su s vremenom imali blago negativan učinak.

Independent izvještava da je studija usporedila učinke antidepresiva i trčanja na anksioznost, depresiju i cjelokupno zdravlje više od 140 pacijenata.

Iako obje stvari imaju dobrobiti, 16-tjedni režim trčanja poboljšao je fizičko zdravlje pacijenata, dok su antidepresivi doveli do nešto lošijeg fizičkog stanja. Ipak, većini sudionika bilo je lakše uzimati lijekove nego dosljedno slijediti fitness režim.

Pacijentima je dana mogućnost da 16 tjedana uzimaju antidepresive ili da 16 tjedana sudjeluju u grupnoj terapiji trčanjem. Njih 45 odabralo je lijekove, a 96 trčanje dva do tri puta tjedno po 45 minuta. Istraživači kažu da su članovi skupine koji su odabrali antidepresive bili malo depresivniji od članova skupine koji su se odlučili za trčanje.

Na kraju ispitivanja polovica sudionika u obje skupine pokazala je poboljšanje simptoma depresije i anksioznosti, ali skupina koja je trčala imala je i bolje rezultate u pokazateljima fizičkog zdravlja poput krvnog tlaka, rada srca i težine. S druge strane, skupina koja je uzimala antidepresive pokazala je blago pogoršanje ovih metaboličkih markera, navodi se u studiji. 

"Antidepresivi općenito imaju lošiji učinak na tjelesnu težinu, varijabilnost otkucaja srca i krvni tlak, dok je terapija trčanjem dovela do poboljšanih učinaka na opću kondiciju i otkucaje srca", rekla je dr. Penninx.

Iako je utvrđeno da su antidepresivi sigurni i učinkoviti, djeluju na većinu ljudi, znanstvenici pozivaju na proširenje arsenala liječenja primjenom terapije vježbanjem.

11.10.2023. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.10.2023. 15:19
    Trcati setati zdravlje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh