« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Što je zdravije, kikiriki ili bademi?

Bademi i kikiriki omiljeni su orašasti plodovi, no sigurni smo da ste barem nekad pitali koji je zdraviji, bolji za vaš organizam...

Biramo sve ako možemo, no...
Biramo sve ako možemo, no... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kikiriki

,

bademi

Bademi i kikiriki stoje visoko pri vrhu zdrave hrane, no ako idemo baš sve pregledati, naći ćemo najzdravije...

"Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama. Bademi imaju veću količinu. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezija u oba je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezija. Bademi imaju dva puta više željeza i pet puta više kalcija od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presuda je u korist badema jer su nutritivno bolji od kikirikija jer sadrže više željeza, kalcija, magnezija i zdravih masnoća", objasnila je nutricionistica s 13 godina iskustva, Maria Arienti.

Magistrica zdravstvenih znanosti i nutricionistica Roseane M. Silva kaže kako su bademi možda bolji izbor za one koji žele smršavjeti, definirati tijelo ili su na nekoj restriktivnijoj dijeti. "Sve ovisi o cilju i prehrambenoj strategiji koju pacijent treba", kaže.

Dijetetičarka Deidre Huysamen koja se bavi pružanjem usluga kliničke prehrane kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu biti dio uravnotežene prehrane.

"Obje su izvrsni izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E u usporedbi s kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor vitamina B skupine", pojašnjava.

21.01.2023. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.01.2023. 10:09
    zdravi su i za srce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh