« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
MLJAC

Što je zdravije, bjelanjak ili žumanjak?

Imajte na umu prehrambene potrebe prosječnog odraslog čovjeka koje se mogu dijelom zadovoljiti i konzumacijom jaja

Koje je bolje?
Koje je bolje? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žumanjak

,

bjelanjak

Što je zdravije, kokoš ili jaje? O kokama bi se dalo raspravljati, no jaja su pravo čudo u tako maloj ljusci - izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina.

Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuhanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama. Kako ih god konzumirali, njihovi zdravstveni učinci su za naš organizam vrlo pozitivni, piše Yahoo.

Pa ipak, godinama jedno pitanje ostaje bez pravog odgovora. Je li zdraviji bjelanjak ili žumanjak? Nedvojbeno žumanjak sadrži više masti, kalorija i kolesterola nego što ih ima bjelanjak.

No imajte na umu prehrambene potrebe prosječnog odraslog čovjeka koje se mogu dijelom zadovoljiti i konzumacijom jaja.

Tako nam treba oko 50 grama proteina koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva. Treba nam i oko 70 grama masti koje nam pomažu apsorbirati nutrijente, štite organe, potiču rast stanica, daju tijelu energiju i pomažu u održavanju topline.

Dodatno, nužno nam je željezo, osam miligrama, koje pomaže prenositi kisik tijelom.

Također, treba nam kalij, 4044 miligrama, koji održava krvni tlak, a cink kojeg nam treba 11 miligrama potiče rast stanica i održava imunitet.

Kad govorimo o jajima, više od pola sadržaja proteina je u bjelanjku. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina.

Bjelanjci su cjeloviti proteini jer sadrže devet aminokiselina. Između bjelanjaka i žumanjaka postoji velika razlika u kalorijskoj vrijednosti.

Tako bjelanjak ima samo 17 kalorija, dok ih žumanjak ima 55.

Također, bjelanjak gotovo nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udjelom kalorija, bjelanjci su česti na jelovniku.

Žumanjak pak sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba, prenose 24sata.

U konačnici, oba dijela jaja imaju specifične benefite, no nutritivno gledano žumanjak je bogatiji od bjelanjka. Ipak, valja ga konzumirati umjereno jer sadrži visoke razine kolesterola.

10.01.2021. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh