« Život
objavljeno prije 13 dana i 10 sati
ZNATE LI?

Što je vitiligo?

Vitiligo je kožno oboljenje koje uzrokuje depigmentaciju dijelova kože. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boji koži, kosi i očima, prestanu funkcionirati ili umru. Kao rezultat toga, zahvaćena po

Vitiligo
Vitiligo (Arhiva)
Više o

bolest

,

stanje

,

vitiligo

Glavni simptom vitiliga je pojava depigmentiranih, bijelih mrlja na koži. Ovi simptomi mogu varirati:

  • Depigmentirane mrlje: Najčešći znak vitiliga su bijele mrlje koje se pojavljuju na različitim dijelovima tijela. Najčešće zahvaćena područja uključuju lice, ruke, noge, koljena, laktove, usne i područja oko otvora na tijelu (usta, oči, nos, pupak).
  • Simetričnost: Mrlje su često simetrične i pojavljuju se s obje strane tijela. Međutim, mogu se pojaviti i asimetrično.
  • Promjene na kosi: Kod nekih osoba, kosa na zahvaćenim područjima može postati bijela ili sijeda. To uključuje kosu na vlasištu, trepavicama, obrvama i bradi.
  • Promjene na sluznicama: Depigmentacija može zahvatiti i sluznice, poput unutrašnjosti usta i nosa.
  • Povremeni svrbež ili peckanje: Prije pojave bijelih mrlja, zahvaćena područja mogu povremeno svrbjeti ili peckati.

Uzroci i patofiziologija

Točan uzrok vitiliga nije potpuno razumljiv, ali se smatra da je povezan s autoimunim poremećajem, gdje imunološki sustav greškom napada melanocite. Genetska predispozicija također igra ulogu, jer obiteljska anamneza vitiliga povećava rizik od razvoja ovog stanja. Uz to, određeni okidači poput stresa, opekotina od sunca ili ozljeda kože mogu doprinijeti nastanku vitiliga.

Simptomi

Glavni simptom vitiliga su bijele mrlje na koži, koje se najčešće javljaju na rukama, licu, i područjima oko zglobova. Ove mrlje mogu biti simetrične i širiti se s vremenom. Kosa na zahvaćenim područjima također može postati bijela ili sijeda. Iako vitiligo ne uzrokuje fizičku nelagodu, može značajno utjecati na psihološko stanje osobe zbog promjena u izgledu.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza vitiliga obično se postavlja kliničkim pregledom, ali ponekad se koristi i biopsija kože ili laboratorijski testovi kako bi se isključili drugi uzroci depigmentacije.

Liječenje vitiliga je izazovno i varira ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Opcije uključuju: 

  • Topikalni kortikosteroidi: Kreme koje mogu pomoći u vraćanju boje kože kod malih područja.
  • Imunomodulatori: Lijekovi koji pomažu u regulaciji imunološkog odgovora.
  • Fototerapija: Terapija UV svjetlom koja može stimulirati repigmentaciju kože.
  • Kirurške opcije: Transplantacija melanocita za male, stabilne lezije.
  • Kozmetički tretmani: Korištenje kozmetičkih proizvoda za prikrivanje depigmentiranih područja.

Život s vitiligom

Živjeti s vitiligom može biti izazovno, posebno zbog estetskog aspekta bolesti. Podrška obitelji, prijatelja i profesionalaca, poput dermatologa i psihologa, može značajno pomoći. Edukacija o stanju i korištenje zaštite od sunca važni su za sve osobe s vitiligom, jer depigmentirana koža ima povećan rizik od oštećenja od sunca.

Zaključno, iako vitiligo ne utječe na fizičko zdravlje, njegove psihološke posljedice mogu biti značajne. Razumijevanje i podrška ključni su za poboljšanje kvalitete života osoba s ovim stanjem.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

U Poliklinici BINOVA nudimo razne vrste dermatoloških pretraga i usluga uključujući opći dermatološki pregled. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost pojedincu. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

06.06.2024. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh