Što je idealan ljetni ručak?
Hrana koju jedemo ljeti treba biti lagana, sezonska i ukusna, pa evo par stvari koje možete mirno pojesti za ručak bez straha da ćete poslije njega morati na siestu
Ljetni ručak uvijek je problem - vruće je, ne da nam se kuhati, hrana može biti teška ... upravo zato nutricionisti imaju par preporuka, pa da vidimo što treba izbjegavati za početak:
Mlijeko - može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.
Pomfrit - prži se u puno ulja, a kako je riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi isto je tako naglo i spuste, ako pojedete pomfit za ručak vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.
Što onda jesti? Evo par prijedloga:
Grahorice - lagana hrana puna složenih ugljikohidrata, može i kus kus
Juha - i opet, neka bude lagana, povrtna, recimo - hladna juha od krastavaca
Riba - napunite se omega-3 masnim kiselinama pa odaberite sardine, skuše ili losos
Salate - bilo kakve, samo da su pune sezonskog povrća i bez zasitnih preljeva
Sendviči - ne baš obični, naravno, stavite u njih jaja, pečenu govedinu, piletinu, sir, tunu ili nešto slično
Tjestenina - naravno, od integralnog brašna s laganim umakom
Takav će obrok biti lagan, dovoljno zasitan i uravnotežen da vas ne uspava već napuni energijom za ostatak dana. Dobar tek!
Novi komentar