Što je dobro, a što loše u kavi?
U zadnje vrijeme stalno se navode blagodati kave za organizam, no ona i dalje može imati neke negativne učinke
Kava je omiljen napitak u našim krajevima, a pijemo je u svako doba dana i uvijek se nađe vremena za još jednu šalicu. Očekivano, u Hrvatskoj se najviše konzumira klasična turska kava, zatim slijede instant napitci i cappuccino.
Preporučena dnevna doza su tri do četiri šalice dnevno, a ako mislite da je možete piti u bilo koje doba dana, niste u pravu - kofeinu treba 8 sati da nestane iz tijela, što znači da ako je popijete kasno popodne, lako bi mogli imati problema sa spavanjem
U zadnje vrijeme stalno se navode blagodati kave za organizam, no ona i dalje može imati neke negativne učinke:
- Velike količine kave izazivaju nervozu, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak.
- Konzumiranjem prevelike količine kave može doći do dehidracije jer je kava jak diuretik.
- Kod osoba koje naglo prestanu piti kavu javlja se uznemirenost, mučnina, glavobolja i pospanost.
- Kava može dodatno pogoršati želučane tegobe kod osoba koje imaju osjetljiv želudac.
Ipak, evo i dobrih strana
- Kava je važan izvor antioksidansa.
- Pomaže u prevenciji visokog kolesterola, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
- Kava u umjerenim količinama stimulira mišiće, osigurava izdržljivost organizma i podiže raspoloženje.
- Konzumacijom kave se poboljšava koncentracija i jača moždana aktivnost.
- Kava ima svojstvo diuretika.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar