« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZAPRAVO...

Što je bolje - brzo hodanje ili trčanje?

Stručnjaci smatraju kako i jogging i rekreativno hodanje nose dobrobiti - i jedno i drugo jačaju srce, tope kalorije i stres te su sjajna kardiovaskularna vježba

Koja vrsta aktivnosti je bolja?
Koja vrsta aktivnosti je bolja? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

trčanje

,

brzo hodanje

Hodanje ili trčanje? Ovu dilemu ima priličan broj ljudi - vole biti na otvorenom, no koja je od ovih aktivnosti bolja?  Stručnjaci smatraju kako i jogging i rekreativno hodanje nose dobrobiti - i jedno i drugo jačaju srce, tope kalorije i stres te su sjajna kardiovaskularna vježba. 

Dobre strane hodanja

Hodanje je fizički manje zahtjevno od trčanja i puno manje agresivno prema koljenima i zglobovima što znači i manji rizik od ozljeda, kaže osobna trenerica i trenerica trčanja Amanda Shannon Verrengia.

Hodanje je bolje za mentalno zdravlje, smatra Stephanie Powers, holistička terapeutkinja i autorica knjige "Thyroid First Aid Kit" koja kaže da se za vrijeme hodanja stvaraju črvste veze između uma i tijela. Ona svojim klijentima preporučuje brzo hodanje kao alat koji će izbalansirati um i tijelo. Osobito preporučuje hodanje u prirodi. 

Dobre strane trčanja

Trčanje sagorjeva puno više kalorija od hodanja u istom vremenu, čak dvostruko više, kaže ortoped i fizoterapeut dr. Patrick Suarez. Osim toga, a odlično ide u paketu sa sagorjevanjem kalorija, trčanje potiče lučenje hormona peptida koji smanjuje apetit.  Stoga, ako vam je cilj skinuti kilograme - potrčite. 

Istina za kraj

Bilo da se odlučite za trčanje ili hodanje, već ste na dobitku jer ste se ustali s kauča i učinili nešto dobro za svoje tijelo. Ukoliko ste potpuni početnik, krenite s hodanjem, vježbajte svoje zglobovei i mišiće kako bi bili spremni podnijeti teret trčanja. A kada trčite, usporite ponekad, hodajte, uživajte u prirodi oko vas, u trenutku. Stanite, osluškujte.

25.01.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh