« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UGRIJTE SE

Što i kako piti tijekom zime

Iako vam nije vruće i zimi morate uzimati dovoljno tekućine – pogledajte što piti tijekom hladnih dana, a što ne

Što i kako piti tijekom zime
Što i kako piti tijekom zime (Shutterstock)
Više o

piće

,

zima

,

topli napitci

Dovoljno tekućine treba nam i tijekom zime, iako rjeđe imamo osjećaj žeđi nego ljeti. Ipak, centralno grijanje i klimatizirani prostori i zimi često mogu dovesti do dehidracije, stoga je važno znati nekoliko osnovnih pravila što i kako piti.

Kao prvo, i tijekom hladnih dana dnevno nam treba barem dvije litre tekućine, s time da ćemo umjesto hladnih napitaka češće piti one toplije koji će nam poboljšati cirkulaciju i osnažiti organizam nakon boravka na hladnom. Za to su najbolji biljni čajevi s okusom kamilice, anisa ili komorača. I slabi crni čaj je dobar izbor, posebno ako ga osvježite s malo limuna, a jedan od najzdravijih je zeleni čaj.

Oprezan treba biti s alkoholnim pićima koja bi vas trebala ugrijati - kuhano vino, punč ili grog. Naime, u početku ćete imati osjećaj da vas ta pića griju, ali ubrzo nakon toga krvne žile će se raširiti i počet ćete gubiti toplinu. Zbog toga vam nakon nekog vremena postaje još hladnije, pa s takvim pićima ne treba pretjerivati, posebno kad ste na otvorenom, a ako mislite biti na hladnom dugo, alkohol uopće ne biste trebali piti.

Stručnjaci ne preporučaju niti previše crne kave ili jakog crnog čaja (pogotovo ako uz njih ne pijete vodu) jer ti napitci dodatno dehidriraju organizam i odvode tekućinu iz tijela.

24.12.2010. 07:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kako
    27.12.2010. 18:56
    Lepi saveti zaista, dodao bih još moj omiljeni zeleni čaj ;)
  2. avatar
    Horoskop
    12.09.2011. 04:52
    Jos malo pa ce i zima da nam zakuca na vrata pa su ovakvi saveti uvek dobro dosli...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh