« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana
SAVJETI

Što i kako piti tijekom velikih vrućina?

Premda stručnjaci neprestano upozoravaju na opasnost od vrućina i visokih temperatura, plaže su prepune ljudi između podne i 16 sati, kao i gradske ulice

Hidrirajte se stalno!
Hidrirajte se stalno! (Arhiva)
Više o

vrućine

,

tekućina

Vruće je... i to stvarno vruće. No, kako je ljeto, to bi i očekivali, tako da samo treba biti dovoljno pametan i imati sa sobom neku tekućinu koja će vas hidrirati i rashladiti kako bi sve bilo u redu s vašim tijelom

Donosimo preporuke za zaštitu od vrućina koje su skupili stručnjaci HZJZ-a.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine ta da vam boja urina bude svijetla.

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).

Osobe koje rade vani (npr. građevinski radnici) trebaju se češće odmarati, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. smoothie ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

To bi bilo to, pazite na sebe i uživajte na godišnjem.

19.08.2023. 12:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.08.2023. 16:42
    vodu sokove hladne cajeve
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh