« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
STVARNO?

Što hidrira najbolje?

Vjerojatno mislite da je to voda... ali nije, sigurno. Ma koliko mi trebali piti vode, ponekad je bolje popiti nešto drugo (ne pivo ili vino, naravno)

Naravno...
Naravno... (Arhiva)
Više o

voda

,

mlijeko

,

hidracija tijela

Vodu pijemo svaki dan... vjerojatno bi trebali popiti i više, kako bi stalno bili hidrirani. No, vjerovali ili ne, voda nije najbolje piće... Naime, istraženje je usporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Maughanu, profesoru na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autoru studije, jedan od faktora hidratacije je, naravno i količina određenog pića, no jedan od faktora je i hranjivi sastav pića.

Dokazano je da mlijeko hidratizira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže i usporavanju pražnjena tekućine iz želuca. Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrij koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Slično se može reći i za oralne rehidracijske otopine koje se koriste za liječenje proljeva. One također sadrže male količine šećera, kao i natrij i kalij, koji mogu pomoći u zadržavanja vode u tijelu.

Dakle, kad ste stvarno žedni k'o graba - popijte čašu, dvije mlijeka.

30.03.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh