« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PROPISI I ODREDBE

Što donosi novi Pravilnik o zaštiti maloljetnika u medijima?

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak najavio je da će Vijeće strogo nadzirati provođenje Pravilnika i rigorozno kažnjavati prekršitelje

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Lou Ferrigno rođendan

,

naftovod

Novi Pravilnik o zaštiti maloljetnika koji je danas stupio na snagu propisuje da nakladnici radija, televizije i elektroničkih publikacija moraju štititi identitet maloljetnika kad je riječ o njihovoj ulozi u nasilju, ne smiju iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa ni objavljivati osobne podatke maloljetnika ako bi to ugrozilo njihovu dobrobit.

Kazne su propisane Zakonom o elektroničkim medijima i kreću se do čak milijun kuna, a mogu se izreći nakladniku koji, primjerice otkrije identitet maloljetnika uključenog u bilo koji oblik nasilja.

"Riječ je o jednom od najvažnijih podzakonskih akata koji smo donijeli", ustvrdio je Ljevak, ocjenivši kako sadašnje vijeće već neko vrijeme posebnu pozornost posvećuje zaštiti maloljetnika.

Vijeće je ove godine izreklo pet opomena nakladnicima i pokrenulo dva prekršajna postupka s ciljem zaštite maloljetnika. No, iako postoje novčane kazne, praksa je pokazala, kaže Ljevak, da je umjesto prekršajnih postupaka učinkovitije izreći opomenu nakladniku.

Novim pravilnikom propisano je da se u informaciji o bilo kojem obliku nasilja i ulozi maloljetnika, identitet maloljetnika uvijek mora štititi zamagljenom ili maskiranom slikom i izmijenjenim tonom da se ne može prepoznati o kome je riječ.

Propisano je i da se maloljetnike ne smije osobno ni preko roditelja poticati na kupnju proizvoda niti je dozvoljeno za reklamiranje štetne hrane i pića koristiti poznate osobe kao ni popularne likove iz crtanih i igranih filmova.

U programima za maloljetnike ne smije se emitirati komercijalne poruke koje promiču kult tijela i diskriminaciju zbog izgleda. Propisano je i da se maloljetnike ne smije prikazivati u opasnim situacijama, a neovisno o pristanku roditelja za sudjelovanje u emisiji ne smije ih se vrijeđati. Prilozima u informativnom programu s uznemirujućim i nasilnim scenama mora prethoditi upozorenje, a u nekodiranim programima zabranjeno je objavljivati pornografiju.

Nekodirani programi koji bi mogli ugroziti razvoj maloljetnika moraju cijelo vrijeme biti označeni vizualnim simbolima. Programi označeni s oznakom "18" ne smiju se prikazivati od 7 do 23 sata, s oznakom "15" od 7 do 22 i "12" od 7 do 21. U kategoriju "18" ulaze i programi koji se bave klađenjem, proricanjem budućnosti, gatanjima i sličnim uslugama koje nisu znanstveno utemeljene.

Pravilnikom se reguliraju i nagradna natjecanja te sudjelovanje gledatelja i slušatelja u programu. Da bi nastavili s emitiranjem kvizova i pitalica nakladnici do početka listopada moraju dobiti suglasnost vijeća i drugih nadležnih tijela, primjerice Ministarstva financija. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 14:16:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh