« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SDP

Treba povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva

Savjet SDP-a za gospodarstvo i regionalni razvoj danas je upriličio okrugli stol

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

SDP

,

gospodarstvo

,

porezi

Na njemu je predsjednik Savjeta Branko Grčić apelirao na Vladu da smanji oporezivanje rada i pravednije raspodijeli ukupni porezni teret. "Ne želimo poreznu reformu nego želimo povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva", kazao je Grčić predstavljajući SDP-ove mjere koje, uz ostalo, predviđaju smanjenje poreznog opterećenja bruto cijene rada i to smanjivanjem doprinosa te smanjivanje ili ukidanje dijela više od 250 parafiskalnih nameta.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako SDP nudi rješenja za porezna pitanja i druge izazove jer se sada radi sporo, neefikasno i bez vizije, što se, kako ocjenjuje, posebno odnosi na Vladin program gospodarskog oporavka predstavljen prije mjesec dana.

Ustvrdivši kako je taj program očigledno rađen na brzinu i dekoncentrirano naveo je da tome u prilog ide primjer po kojem bi na najveće prihode porezna stopa bila manja. "Sumnjam da bi ijedna Vlada pri zdravoj pameti zaključila takvo što", kazao je Milanović dodajući kako je sklon vjerovati da je to bilo slučajno, ali i da se zemlja ne može voditi na taj način - slučajno, već s jasnim idejama i planom.

Grčić ocjenjuje da Vladin plan gospodarskog oporavka nije ozbiljan i pita dokad će najširi slojevi s najmanjim dohocima plaćati troškove krize, a da se ne zna za što će novac od ušteda na stanovništvu biti utrošen.

Naveo je kako SDP, uz ostalo, predlaže smanjenje stope poreza na dohodak s 15 na 10 posto za one čija je plaća niža od potrošačke košarice, dok bi drugima porezna stopa ostala ista.

Grčić upozorava i kako smo jedina država u regiji koja nema porez na nekretnine pa se nakon tri godine nekretnina može prodati, a da se zarada ne tretira kao dobit čime se, ocjenjuje, potiču špekulacije na tržištu nekretnina. "I to je prostor za transformaciju poreznog sustava", dodaje.

O drugim poželjnim promjenama u sustavu oporezivanje imovine govorio je Josip Tica, Dragan Kovačević osvrnuo se na neodrživosti mirovinskog sustava ostane li na snazi sadašnji ekonomski model, a Rajko Ostojić je naveo da SDP ne želi reforme koje idu na uštrb standarda javnih usluga u zdravstvu i obrazovanju. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 14:41:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh