« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
BLISKA BUDUĆNOST

Što donosi 2016. godina?

Uzbudljiva godina je iza Europe. A ništa manje uzbudljiva je i pred njom. Evo nekih važnih tema i događaja u Europi odnosno Europskoj uniji u 2016. godini, po izboru DW-a

Hoće li nova godina donijeti nove žice?
Hoće li nova godina donijeti nove žice? (Shutterstock)
Više o

prognoze

,

događanja

,

2016.

Više od milijun pridošlica samo u Njemačkoj u 2015. Ratovi u Siriji, u Iraku i na afričkom kontinentu, prisiljavaju ljude na bijeg. 

Politika o izbjeglicama će ostati glavna tema u Europi i u novoj godini - i najveći izazov. Kako distribuirati pridošlice na članice EU-a? Kako ih integrirati? I kako će sve to funkcionirati u pogledu unutarnjih problema EU-a u kojem jačaju desničarske stranke, kao na primjer u Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj? Mnogo pitanja za EU. Nizozemci i Slovaci koji 2016. predsjedaju Vijeću EU-a (1. i 2. polugodište), pokušat će pomoći pri traženju odgovora.

I ekonomska situacija u Grčkoj ostaje tema u 2016. Treći paket pomoći zemalja eurozone je krenuo 2015., pod određenim uvjetima. Vlada premijera Alexisa Tsiprasa je već pokrenula mnoge reforme, financijeri u novu godinu ulaze s opreznim optimizmom.

Izbori i summit NATO-a

U rujnu je pozornost usmjerena na istočnu Europu, na parlamentarne izbore u Rusiji. Nekoliko oporbenih skupina žele se ujediniti protiv Putina kako bi ušle u Dumu, uključujući i stranku blogera Alekseja Navalnog. I u Ukrajini će se izbori pozorno pratiti, jer kriza zbog ruske aneksije Krima i posebno Donbasa na istoku zemlje, još uvijek traje.

Ukrajina će biti tema i na summitu NATO-a, 8. i 9. srpnja u Varšavi. Ali, tamo će prije svega biti riječi o naporu da se ujedine različiti interesi u sklopu Saveza. Istočno-europski partneri unutar NATO-a, kao domaćin Poljska, žele tvrđu politiku prema Rusiji. SAD želi očuvati jedinstvo Saveza. Južne države, kao što je Turska, žele spriječiti da se Savez previše fokusira na istok. To je razumljivo s obzirom na geopolitičku poziciju Turske kao susjeda Sirije i Iraka.

Poljska u fokusu

Prelazimo na lakše teme u Europi 2016., ali ostajemo u Poljskoj. Europski glavni grad kulture jeWroclaw, bivši njemački Breslau. Grad na rijeci Odri očekuje goste s puno novina, uključujući i novonastali Nacionalni glazbeni centar.

Posjet Wroclawu u posljednjem tjednu srpnja posebno mladi katolici mogu povezati s još jednim od vrhunskih događaja koji će se održati u Europi 2016. U Krakowu, samo 200 kilometara od Wroclawa, održava se 31. svjetski dan mladih. Tema je milosrđe - i uklapa se u Svetu godinu, koju je proglasio papa Franjo.

Eurovizija u Švedskoj i put na Mars

U Europi je puno toga planirano na području kulture. Na primjer Eurovizija, koju je švedski pjevač Måns Zelderlof pjesmom „Heroes" doveo u Stockholm. S 43. zemlje sudionice bit će to je najvećiEurovision Song Contest u povijesti, kažu organizatori. Ukrajina se vraća poslije godinu dana pauze (zbog političke krize). I Australci koji su sudjelovali 2015. kao poseban gost zbog 60. godišnjice natjecanja - ponovo dolaze, međutim, ovaj put samo u polufinalu. Finale je 14. svibnja.

Svijet znanosti će 14. ožujka gledati u nebo, kada lansiranjem sonde počinje dugo očekivana rusko-europska misija na Mars „Exo-Mars". Sonda „Trace gas orbiter" (TGO) bi trebala biti lansirana iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu i tražiti tragove plinova u atmosferi Marsa. Sonda TGO je prvi dio misije „Exo Mars", a 2018. bi trebao slijediti još jedan Rover.

Europsko nogometno prvenstvo uz pojačanu sigurnost

Posljednje, ali ne manje važno - u Francuskoj 10. lipnja počinje Europsko nogometno prvenstvo. Četiri tjedna vrhunskog nogometa, 24 reprezentacije, više nego ikada, borit će se za naslov prvaka Europe.

Poslije terorističkih napada od 13. studenoga 2015. sve će biti u znaku sigurnosti. Finale kupa je na stadionu u pariškoj četvrti Saint-Denis, jednom od mjesta koja su u studenom bila na meti terorista. Izazov za francuske domaćine je da mjere sigurnosti ne zasjene sportske aspekte. Čisto sportski, utrka za naslov trebala bi biti uzbudljiva: favoriti su svjetski prvak Njemačka i domaćin Francuska.

Piše: Friedel Taube/DW
31.12.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh