« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Što čitati ovaj tjedan?

Fotografija vijesti

Moderna vremena Info  za Metro Express preporučuju tjedno štivo

Nura Bazdulj-Hubijar: ‘Okrutnost raja’

Žanr krimića nikada u južnoslavenskoj interliterarnoj književnoj zajednici nije imao ‘pravo građanstva’, uz iznimku, u Hrvatskoj, nekih romana Pavličića i Tribusona. U BiH prije ovoga romana i nije bilo ‘rasnog’ krimića koji, zadržavajući sve karakteristike žanra (napetost, vješto vođena radnja, dobro profiliran lik istražitelja), ima i književnu vrijednost koja nadilazi jednokratno čitanje. A upravu tu ‘jednokratnost’ nadilazi na svoj, već prepoznatljiv način, Nura Bazdulj-Hubijar koja ovim romanom dočarava socijalnu fresku bosanskog društva.

V.B.Z.
235 str., 59,00

Grupa autora: ‘Perle na jeziku’

Pjesnički zbornik je 3. međunarodnog festivala suvremene poezije koji se u organizaciji uduge Brutal od 15. do 17. travnja 2008. godine održavao u Zagrebu.

Festival već treću godinu zaredom donosi hrvatskoj publici najznačajnija imena mlađe međunarodne pjesničke scene Italije, Finske, Slovenije, Porugala, Njemačke, Norveške, Velike Britanije i domaćina.

Knjiga ‘Perle na jeziku’, donosi pjesme svih sudionika u orginalu i prijevodu inozemnih pjesnika na hrvatski i engleski jezik te hrvatskih pjesnika na engleski jezik.

Priredio Silvestar Vrljić
Brutal: Kigen
228 str., 40,00

Dan Abbott: ‘AUTOCAD: tajne koje treba znati svaki korisnik’

Bez obzira na to projektirate li kuće, krajolike ili strojeve, postoje određeni trikovi zanata vezani uz AutoCAD, nepoznati čak i iskusnim korisnicima, uz koje možete postati vještiji, upućeniji i produktivniji.

U ovom praktičnom priručniku naći ćete informacije o prilagodbi AutoCAD-a, primjeni grafičkih standarda, upravljanju bibliotekama simbola, 3D modeliranju i mnoge druge.

Upoznat ćete i funkcije koje se koriste u praksi, ali se rijetko spominju u drugim knjigama (kao što su DOS funkcije, skripte i AutoLISP® programiranje).

MIŠ VII
446 str., 195,00

Clifford Harper: ‘Anarhija: Grafički vodič’

 Riječ je o vizualno privlačnom i tekstualno zanimljivom izdanju koje osim informativnog pristupa predstavlja inspirativnu knjigu prepunu primjera ljudske solidarnosti i težnje za slobodom.

Knjiga demistificira ulogu anarhističkog pokreta u povijesti, jer je uobičajena slika anarhiste ili anarhistkinje izrazito negativna, prikazani su kao destruktivne osobe željne besmislenog uništavanja, a sve u svrhu ostvarivanja svog cilja - anarhije.

Ovo nije povijesna knjiga, već pregled anarhističke teorije i prakse kroz povijest.

Preveo Marko Vuković
Što čitaš?
204 str., 70,00

Carl Johan Calleman: ‘Majanski kalendar i transformacija svijesti’

Proročanski majanski kalendar nije povezan s gibanjem planetarnih tijela, on funkcionira kao metafizička mapa evolucije svijesti i bilježi tijek duhovnog vremena, pružajući uvid u novu znanost o vremenu.

Kalendar je povezan s devet ciklusa stvaranja, od kojih svaki predstavlja devet razina svijesti ili devet svjetova na majanskoj Kozmičkoj piramidi.

Calleman pomoću empirijskog istraživanja pokazuje kako se t struktura razvoja svijesti može objasniti kroz  različite pojmove.

Prevela Sanda Peharda
TELEdisk
248 str., 130,00

Patricia Cornwell: ‘Predator: Trinaesti slučaj‘

Kay Scarpetta pokušava provesti romantičan vikend s Bentonom Wesleyjem, no jedan telefonski poziv pokrenut će lavinu događaja koji će ih prisiliti da odgode svoj odmor.

Pete Marino upoznat će je sa slučajem kirurga Johnnyja Swifta, pronađenog u svom domu, propucanog kroz prsa, netom nakon izvedene operacije. Na prvi pogled, klasično samoubojstvo. Istovremeno, vlada provodi tajni neuropsihološki projekt

Predator kojemu je cilj otkriti imaju li okrutni ubojice moždane uzorke i funkcije različite od običnih ljudi.

Prevela Sandra Nikoletić
Algoritam
364 str., 129,00

Grupa autora: ‘Drugo stanje’

Knjiga sadržava 43 različite priče iz prve ruke i iskustva poznatih i manje poznatih osoba vezano uz trudnoći i porođaju.

Osim što otkriva najintimnije osjećaje Ivane Husar Mlinac, Milane Vlaović, Sonje Šarunić, Julijane Matanović, Roberta Knjaza… ova zbirka njihovih ispovijesti svojevrstan je putokaz budućim mamama koje muče ista pitanja: može li se roditi i kod kuće, zašto odabrati porođaj u vodi, kako izgleda porođaj u inozemstvu, treba li budući tata prisustvovati rođenju djeteta, kako dojiti i što činiti da se izbjegnu tuđe pogreške.

Priredila Sandra Babac
Profil International
303 str.,  119,00

R. Gucci i C. Cantini: ‘Rezidba i uzgojni oblici za suvremeni uzgoj maslina’

Gledajući svakog ljeta brojne zapuštene maslinike na našoj obali i otocima mnogi se od nas pitaju što je uzrok uzrok tome, imajući u vidu činjenicu da se nekada maslina na tim istim područjima mukotrpno uzgajala.

Možda ‘povratku’ maslinarstvu pripomogne ovaj priručnik koji će bilo iskusnom uzgajivaču ili početniku pomoći da razviju vještine i strategije rezidbe primjerene svome masliniku, jer baš zbog pogrešaka u rezidbi može doći do gubitka priroda ili većih troškova uzgoja.

Preveo Zoran Šindrak
Naklada Uliks,
230 str., 199,00

Miyamoto Musashi: ‘Knjiga pet prstenova’

Knjigu koja je postala poznat klasik među poslovnim ljudima i koja se proučava zbog svojih uvida u japanski pristup poslovnoj strategiji, napisao je 1643. godine proslavljeni duelant i neporaženi samuraj Miyamoto Musashi.

Knjiga predstavlja i proučava na prvi pogled prvenstveno tehnike rukovanja mačem, no njezina vrijednost je u tome što je i danas aktualna, jer poučava još mnogo više o duhovnim stavovima u životu, putu ostvarivanje pobjede (na duhovnom i materijalnom nivou), nego o specifičnim tehnikama borenja.

Prevela Mirna Čubranić
Mozaik knjiga
112 str., 99,00

Walther Kneip: ‘Operacija Walküre’

Pokušaj atentata na Adolfa Hitlera 1944. godine u današnjoj se Njemačkoj baš ne kuje u zvijezde, bez obzira na tisuće pogubljenih, niti se naročito ne veliča herojski pothvat jednorukog ratnog veterana Clausa von Stauffenberga, protuhitlerovskog urotnika koji je smogao dovoljno hrabrosti i unutarnje snage da unese eksploziv u Vučju jamu.

Za njega je rješenje bilo ubiti Führera, pa tek onda započeti s operacijom Walküre, pokrenuti jedinice Wehrmachta koje bi se obračunale s SS-om i zauzele Berlin, München, Köln i Beč.

Preveo Aleksandar Vojinović
Zagrebačka naklada
221 str., 90,00

13.05.2008. 20:51:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    autocad
    17.10.2011. 11:27
    Pročitao sam knjigu o autocadu i toplo je preporučam.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh