« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
SAVJETI

Što bi trebali napraviti nakon gableca?

Znamo dobro da bi svi malo zalegli da mogu, jer je gablec uvijek obilniji nego doručak... no, zapravo bi trebali napraviti nešto upravo suprotno

Nakon klope - šetnjica
Nakon klope - šetnjica (Arhiva)
Više o

hrana

,

hodanje

,

gablec

Nije tajna da hodanje ima puno dobrih učinaka na naše zdravlje. Dok jedni tvrde da šetnja nakon obroka smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, drugi je vole zbog njezinih učinaka na smanjenje nadutosti i utjecaja na probavu. Neki pak vjeruju da je to glavni faktor u održavanju njihove težine.

"Što se više krećemo, hodamo, istežemo ili vježbamo, naša se crijeva snažnije i učinkovitije stišću. Takve kontrakcije gastrointestinalnih mišića izvrsne su za ubrzavanje pražnjenja želuca, poboljšanje tranzita kroz crijevni trakt i promicanje čišćenja plinova i otpada kroz probavni sustav. To u konačnici pomaže u sprječavanju nadutosti i zatvora", kaže gastroenterolog David Clarke za Yahoo Life.

Hodanje nakon obroka dovodi do oslobađanja vjetrova, što smanjuje pritisak na gastrointestinalni trakt, što pak smanjuje istezanje mišića i ublažava osjećaj nadutosti.

"Hodanje također pomaže u regulaciji šećera u krvi, što je posebno korisno nakon obroka. Regulacija šećera u krvi uključuje održavanje stabilne razine glukoze u krvotoku, što je ključno za cjelokupno zdravlje i razinu energije. Šetnja nakon obroka pomaže u ovom procesu sprječavanjem skokova ili padova razine šećera u krvi te održavanjem razine inzulina stabilnom, a to može pomoći u kontroli rizika od dijabetesa", pojasnio je dr. Ali Khan.

Hodanje smanjuje stres

Na kraju, postoji i psihološki razlog zbog kojega je dobro prošetati nakon obroka.

"Hodanje smanjuje stres, a on može pridonijeti probavnim problemima i pogoršati simptome kao što su nadutost i plinovi. Lagana šetnja nakon večere može pomoći u smanjenju razine stresa, potičući opuštanje i potencijalno poboljšavajući probavu", poručio je gastroenterolog Andrew Boxer.

Svjetska zdravstvena organizacija odraslima preporučuje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, kao i dva dana aktivnosti za jačanje mišića. Šetnje nakon obroka mogu se računati u tih 150 minuta, pogotovo ako se krećete brzim tempom.

16.05.2024. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh