« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
BOJAZNI

Stiže li mega potres od 8 stupnjeva?

Znanstvenici tvrde da ovaj neuobičajeno veliki broj jakih potresa u Aziji i Pacifiku može značiti da slijedi kataklizmični potres

Stižu li mega potresi
Stižu li mega potresi (Arhiva)
Više o

potresi

,

veliki potres

,

richterova ljestvica

Nekoliko velikih potresa zabilježeno je u srijedu i četvrtak te tijekom vikenda, uključujući nekoliko razornih u Japanu i Ekvadoru u kojima je poginulo više od stotinu ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Znanstvenici su u strahu i tvrde da bi niz jakih potresa u proteklih nekoliko dana moglo biti najava jednog "mega potresa", koji bi mogao uslijediti u sljedećih tjednima.

Znanstvenici tvrde da ovaj neuobičajeno veliki broj jakih potresa u Aziji i Pacifiku može značiti da slijedi kataklizmični potres poput onog kakav je 2015. godine pogodio Nepal, kada je poginulo 8.000 ljudi.

Svakodnevno podrhtavanje tla nije ništa neuobičajeno, no znanstvenike je zabrinuo veći broj snažnijih potresa akumuliranih na pacifičkom području u kratkom vremenskom razdoblju.

"Trenutna situacija mogla bi dovesti do pojave barem četiri velika potresa, magnitude 8 stupnjeva po Richteru. Ako se oni ipak ne dogode u sljedećih nekoliko tjedana, vjerojatno je da će nas u budućnosti pogoditi još strašniji, kataklizmički potresi", upozorava Roger Bilham, seizmolog sa Sveučilišta Colorado.

17.04.2016. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh