« Knjiga
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
RECENZIJA KNJIGE

Stiglo je reizdanje poznatog djela britanske spisateljice Jane Austen

Heroine njenih romana uvijek su se suočavale s ironijom života, a tematike njenih priča povlačile su uvijek žensko pitanje

Jedan od kultnih romana Jane Austen
Jedan od kultnih romana Jane Austen (Mozaik knjiga)
Više o

Jane Austen

,

Mozaik knjiga

,

Mansfield Park

Za sve ljubitelje Jane Austen svanulo je sunce. Naklada Mozaik izdaje reizdanje jednog od njenih najuspješnijih djela - „Mansfield Park".

Jane Austen je britanska spisateljica koja je živjela od 16. prosinca 1775. do 18. srpnja 1817. godine. Njezini radovi imali su izrazitog utjecaja na formiranje mišljenja o ženama te je između ostalog i zato popularna među čitateljicama.

Heroine njenih romana uvijek su se suočavale s ironijom života, a tematike njenih priča povlačile su uvijek žensko pitanje. Najpopularniji romani su joj „Ponos i predrasude" i „Razum i osjećaji", dok je knjiga „Mansfield Park" često bila marginalizirana zbog specifičnijeg izražaja i karakteriziranja likova unutar priče.

Ovim djelom se u to vrijeme prvi puta otvorilo pitanje moralnosti unutar kulture u kojoj je englesko društvo živjelo. Seksualnost je bila tabu tema, ali prakticirala sa kroz povijest na razne načine. Jane Austen je ovim djelom ukazala na plitkost i licemjerje kojim se fragmentiraju društvene skupine unutar društva. Pitanje morala prije toga nikad nije prikazano tako kakvo zaista je. Postojala su društvena i religijska pravila koja su bila javno poznata, međutim, javno nije izražavano što se zapravo zbiva unutar populacije. Zbog toga je „Mansfield Park" najmanje popularno Austenino djelo, ali je zato najcjenjenije.

Glavna heroina ovog romana zove se Fanny Price. Njezin karakter pomalo se razlikuje od karaktera ostalih Austeninih heroina koje su odlučnije i snažnije. Fanny je daleko pasivniji lik i na prvu se može protumačiti kao nesposobna, boležljiva i plašljiva žena. Međutim, kroz knjigu se da ispostavi da su njezini postupci u konačnici posljedice njezine odlučnosti i odjek karaktera koji zna što želi. Rodila se kao drugo najstarije dijete u obitelji s mnogo djece. Odvedena je u Mansfield Park kako bi tamo živjela na imanju bogate sestre koja je udana za sir Thomasa. Tamo odrasta s četvero bratića i sestrični. Jedino bratić Edmund ju prihvati u obitelji i tretira ju kao sebi ravnu, dok su ju drugi uvijek smatrali nižom i nebitnom. U samom Mansfield Parku ju podnose, ali ju nisu nikad smatrali dobrodošlom. Bez obzira što je vrlo često bila nesretna, odrasla je s potrebnom da bude pristojna i skromna. Osjećaj zahvalnosti koji ima prema Edmundu i njegovoj dobroti s vremenom se transformira u osjećaj koji dotad nikad nije osjećala...

Knjiga je objavljena u nakladi Mozaik knjige, a možete je nabaviti u svim domaćim knjižarama.

17.10.2018. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh