« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PRIJETNJA

START nije ublažio ruski strah od američkog proturaketnog štita

Taj ugovor ne sadržava nijednu klauzulu o američkom odustajanju od proturaketnog štita, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova

(Getty Images)
Više o

Sergej Lavrov

,

proturaketni štit

,

sporazum START

,

nuklearno razoružanje

,

nuklearno naoružanje

,

START II

Novi ugovor o razoružavanju START između Rusije i Sjedinjenih Država nije nimalo ublažio ruski strah od američkog plana postavljanja sustava proturaketne obrane u Europi, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za rusku televizijsku postaju TV Zentre, u intervjuu koji će se emitirati u subotu.

"Taj ugovor ne sadržava nijednu klauzulu o američkom odustajanju od proturaketnog štita koji bi mogao biti prijetnja Rusiji", rekao je.

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u telefonskom su se razgovoru u petak dogovorili o zadnjim točkama ugovora o nuklearnom razoružanju START.

Po tom sporazumu, najcjelovitijem u zadnjih dvadeset godina, obje zemlje moraju u idućih sedam godina reducirati svoje arsenale nuklearnih projektila dalekog dometa za jednu trećinu.

No neslaganje oko proturaketnog štita odgađa potpisivanje koje već kasni četiri mjeseca.

U subotnjem New York Timesu piše da su Rusi popustili u posljednji čas. Rusija je zadržala pravo da se povuče iz START-a ako ocijeni da joj je proturaketni štit prijetnja iako SAD naglašava da Rusija nije cilj. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 18:12:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh