« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MIRNI I ODLUČNI

Tajland: Vojska se povlači pred 80.000 prosvjednika

Vojnici su se povukli s najmanje četiriju punktova, a premijer tu odluku naziva "usklađivanjem"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Thaksin Shinawatra

,

Abhisit Vejjajiva

,

crvene košulje

,

crvenokošuljaši

,

Tajland prosvjed

Tajlandska vojska se u subotu povukla s nekoliko važnih položaja u središtu Bangkoka, pod pritiskom 80.000 prosvjednika koji zahtijevaju premijerovu ostavku i koji su pozvali vojnike da im se priključe u mirnim, ali i odlučnim prosvjedima.

Dobro raspoložene "crvene košulje" sklone bivšem premijeru u progonstvu Thaksinu Shinawatri, pristizale su pješice, motociklima i automobilima na sedam mjesta u prijestolnici, gdje su vojnici raspoređeni već petnaest dana, okupljajući se većinom oko budističkih hramova i gradskog zoološkog vrta.

Vojnici su se povukli s najmanje četiriju punktova, a premijer je nazvao tu odluku "usklađivanjem". "Moraju sada otići kako bi se spriječio sukob", rekao je premijer na tiskovnoj konferenciji, dodavši da će se vojnici poslije vratiti na svoje položaje i da su primili naputak da budu oprezni. "Nitko ne gubi obraz, već želimo sačuvati red i zakon", dodao je.

"Crveni" kojih je prema procjeni policije bilo 80.000, svjedoče svojom brojnošću o snazi pokreta koji preko tjedna utihne da bi ponovo oživio u subotu, kada u prijestolnicu dođu prosvjednici sa sjevera i sjeveroistoka zemlje, s područja koja su Thaksinova uporišta.

Prosvjednici zahtijevaju prijevremene izbore i odlazak premijera Abhisita Vejjajive kojeg optužuju da ide na ruku tradicionalnoj monarhističkoj eliti u Bangkoku. Mnogi se nadaju i povratku Thaksina koji je svrgnut 2006. i već dvije godine živi izvan zemlje kako bi izbjegao zatvor.

Tijekom skupa dogodile su se tri eksplozije u kojima je osam osoba ozlijeđeno, među njima petorica vojnika. Više bomba eksplodiralo je u Bangkoku u zadnjih petnaestak dana, ali nisu uzrokovale veću štetu. Nitko nije preuzeo odgovornost za te eksplozije.

Vođe "crvenokošuljaša" upozoravaju da će nastaviti s mirnim prosvjedima do Abhisitova odlaska. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 18:43:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh