« Život
objavljeno prije 8 godina
WOW!

Stariji ste od 40? Trebali bi raditi - tri dana tjedno!

Trodnevni radni tjedan odnosno rad 25 sati tjedno izvlači najbolje iz radnika starijih od 40 godina, pokazalo je vrlo zanimljivo istraživanje

Sve preko 25 sati tjedno je - previše?
Sve preko 25 sati tjedno je - previše? (Shutterstock)
Više o

koncentracija

,

radno vrijeme

,

kognitivne sposobnosti

,

četrdesete

Radne navike zanimljiva su stvar - nekima je dovoljno sat vremena da naprave nešto za što drugima treba i tri puta više, no ako rade dulje od toga, nisu više jednako učinkoviti, štoviše, učinkovitost im drastično pada.

Zanimljivo australsko istraživanje u kojem je sudjelovalo tri tisuće muškaraca te tri i pol tisuće žena pozabavilo se upravo tom temom, a rezultati su vrlo intrigantni. 

Naime, svi ispitanici bili su na nizu kognitivnih testova kojima su se analizirale njihove radne navike. Studija obavljena u Institutu za rad iz Melbournea pokazala je da nakon 25 sati rada tjedno sredovječnim radnicima pada radni elan, uz istodoban rast razine stresa.

Najbolje rezultate na testovima imali su oni koji tjedno rade 25 sati.

Jedan od autora studije, prof. Colin McKenzie kazao je za Times da većina zemalja ide ka tome da pomakne granicu za odlazak ljudi u mirovinu, ali da stupanj intelektualne stimulacije može ovisiti o radnom vremenu te je zato ovo istraživanje iznimno važno.

"Dugi sati rada štetniji su za funkciju mozga od nerada", rekao je McKenzie.

Brojke su čak pokazale da su kognitivne sposobnosti onih koji rade više od 50 sati tjedno manje od onih koji uopće nisu zaposleni.

Ukratko, kad vas šef sljedeći put počne gnjaviti s prekovremenim satima ... pokažite mu ovaj članak, možda shvati da griješi.

20.04.2016. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh