« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA:

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj blago se popravlja

Probleme još uvijek predstavljaju nepravedni zakoni, stanje u medijima, smanjenje zdravstvenih prava, reforma pravosuđa...

(human-rights.hr)
Više o

centar za ljudska prava

,

Žarko Puhovski

,

Ksenija Turković

Centar za ljudska prava danas je na temelju pregleda stanja ljudskih prava u Hrvatskoj za 2008., ocijenio da je došlo do manjeg napretka, osobito na području suzbijanja diskriminacije.

Bude li Zakon o suzbijanju diskriminacije ozbiljno shvaćen i u praksi, bit će to važan pomak, no problem je što se i dalje donose zakoni koji sami po sebi krše ljudska prava, poput Zakona o kaznenom postupku, rekao je Žarko Puhovski, član Upravnog vijeća Centra.

Puhovski je upozorio na loše stanje u medijima zbog zamjene političkih pritisaka pritiscima vlasnika medija i oglašivača. Više ne postoje Vladine i nevladine novine, a zemljom upravlja nekoliko medijskih tajkuna, istaknuo je Puhovski.

Ocijenio je da se i u ovoj godini nastavlja smanjenje zdravstvenih prava, dok su sindikati zakazali u zaštiti radnika ponašajući se kod ukidanja Zakona o radu nedjeljom kao Kaptol, a zabrinjavajućim smatra i prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji.

Govoreći o eskalaciji nasilja u hrvatskom društvu, Puhovski je ustvrdio da se na nasilje reagira u 'jet-seterskoj maniri', odnosno onda kada se događa u središtu grada i ako se radi o poznatim osobama.

Predsjednica Upravnog vijeća Centra za ljudska prava Ksenija Turković, od negativnih tendencija izdvojila je nedovoljan napredak u procesima suočavanja s prošlošću, ratnim zločinima iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata te ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Pohvalila je nastavak procesa u izgradnji politike azila, napomenuvši kako na tom području ipak još nedostaje provedba integracijskih mjera za azilante.

Procese u reformi pravosuđa i uprave još ne možemo ocijeniti uspješnima jer se građani i dalje suočavaju s problemom "neažurnosti i šutnje administracije", dugotrajnim postupcima na sudu i nedostatkom transparentnosti procedura u tim sustavima, zaključila je Turković.

Cjelovito izvješće Centra za ljudska prava za 2008. godinu može se preuzeti an službenom webu Centra.

Izvor: Hina

30.06.2009. 16:00:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh