« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
ISTRAŽIVANJE

Hrvate najmanje zanima politika, a najviše zdravlje

Politike u medijima ima previše dok zdravlje, prehrana, prirodne ljepote i zaštita okoliša bude sve veći interes

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

GfK

,

zanimanja

,

mediji

,

anketa

,

politika

,

zanimljivosti

,

medijske teme

Instituta za istraživanje tržišta GfK-a Hrvatska, u svibnju je proveo istraživanje na reprezentativnom uzroku od tisuću građana starijih od 15 godina, osobnom anketom u kućanstvu, a ono je pokazalo kako građane u medijima najviše zanimaju teme o zdravlju i prehrani te sadržaji o prirodnim ljepotama naše zemlje, dok najmanje interesa pokazuju za političke teme.

Teme o zdravlju i prehrani visoko je ocijenilo 70 posto ispitanika, pri čemu one nešto više zanimaju žene i osobe starije od 65 godina. Sadržaje o prirodnim ljepotama zanima 67 posto ispitanika, među kojima najviše građane iz Slavonije, žene, osobe starije od 45 godina te visokoobrazovane.

Novostima iz naše zemlje slijede sa 65 posto, no one najmanje zanimaju mlade u dobi od 15 do 24 godine. Na drugoj strani, novosti iz svijeta dobivaju najviše ocjene kod manje od polovice ispitanih, a tek malo više za njih su zainteresirani muškarci. Teme o hrvatskom društvu i načinu života u zemlji zanima oko 60 posto ispitanika, a društvena zbivanja u svijetu oko 40 posto ispitanika. Među njima je nešto više muškaraca i osoba između 35 i 44 godina starosti.

Pitanja zaštite okoliša s 58 posto i klimatskih promjena s 50 posto pobuđuju dosta veliko zanimanje, pri čemu zaštita okoliša više zanima muškarce i visoko obrazovane, a klimatske promjene stanovnike velikih gradova, te također visoko obrazovane. Visoko su ocijenjeni i gospodarski i financijski sadržaji koje zanima više od 50 posto ispitanih, a naročito muškarce te osoba s višim i visokim obrazovanjem.

Politika, domaća i svjetska, dobila je slabe ocjene, a istraživači procjenjuju da je tomu vjerojatno razlog najveća zastupljenost u masovnim medijima pa ispitanici ne osjećaju potrebu saznati više. U institutu su najviše izneađeni slabim interesom većine ispitanika za teme vezane uz obrazovanje, znanost i tehnologiju, računala te internet.

Izvor: Hina

30.06.2009. 17:21:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh