« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
IVO JOSIPOVIĆ:

Stabilno funkcioniranje velikih stranaka važno je za političku scenu

HDZ odlučuje koga će zadržati, a koga izbaciti no važno je da se poštuju demokratski standardi i zadrži stabilnost politike, poručio je Josipović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Denis Jerković/Cropix)
Više o

Ivo Josipović

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović večeras je u Splitu, gdje je održao predizborni skup, novinarima izjavio kako je odluka Predsjedništva HDZ-a o brisanju Ive Sanadera iz stranačkoga članstva "unutarnja stvar HDZ-a".

"Oni odlučuju o tomu koga će i pod kojim uvjetima imati u članstvu. Važno je za hrvatsku političku scenu da tako velike stranke stabilno funkcioniraju", rekao je Josipović dodajući kako treba vidjeti "kuda dalje ide taj sukob u HDZ-u".

Josipović je istaknuo kako ustrajava na tomu da se "poštuju demokratski standardi i transparentnost i da hrvatska politička scena bude stabilna".

Na novinarski upit je li Sanadera strah od njega ako bude izabran za predsjednika države i bi li u tom slučaju, s obzirom na to da predsjednik države ima nadzor nad obavještajnim službama, "pokrenuo istragu protiv njega", Josipović je odgovorio kako će, bude li izabran za predsjednika, "biti odlučan", te da mu nije poznato ima li se razloga Sanader bojati. "Predsjednik Republike Hrvatske mora provoditi zakon koji mora biti jednak prema svima bez obzira na to o kome se radilo", dodao je.

"Prvog dana svog mandata tražit ću od obavještajne zajednice i obavještajnih službi da usredotoče svoj rad na korupciju i kriminal, i to će im biti prva zadaća, a nijedno njihovo izvješće neće ostati u ladicama", Ivo Josipović

A na predizbornom skupu u splitskome Pučkom otvorenom učilištu Josipović je kazao da su u Hrvatskoj korupcija i organizirani kriminal najveći problem nacionalne sigurnosti. 

Kad je riječ o tužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, Josipović je rekao kako Srbija s njom nema izgleda. "Nema teorije da oni dokažu genocid", istaknuo je Josipović. Pritom je rekao kako je često izvrgnut pitanju ima li izgleda za dogovor Hrvatske sa Srbijom u vezi s tužbom.

"Ako bi se ispunili naši zahtjevi, onda bi vjerojatno bio moguć dogovor, ali dok se te stvari ne ispune, dogovora teško može biti", rekao je Josipović.

On je, navodeći hrvatske zahtjeve kad je riječ o Srbiji, spomenuo kako u traganju za zatočenima i nestalima "još ne znamo za više od tisuću ljudi", da je "još predug popis kulturnog blaga koje Hrvatska čeka da bude vraćeno iz Srbije", te da Srbija "još nije smogla snage da dva velika ratna zločinca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića preda pravdi". (hina/metro-portal)

04.01.2010. 22:22:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh