« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PRIHVATLJIVA FIGURA

Bandića podržavaju žrtve komunizma i branitelji koji boluju od PTSP-a

Članovi HDPZ-a smatraju da će zagrebački gradonačelnik kao predsjednik vratiti dostojanstvo svakom hrvatskom branitelju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Paun Paunović/CROPIX )
Više o

Milan Bandić

,

izbori

,

branitelji

,

PTSP

,

društvo političkih zatvorenika

,

žrtve komunizma

Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-žk) Marko Veselica na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao sve članove toga društva i članove njihovih obitelji da u drugom krugu predsjedničkih izbora daju podršku nezavisnom kandidatu Milanu Bandiću.

"Smatramo da je Bandićevo uvjerenje vjersko i domoljubno te da je human i nesebičan", rekao je Veselica. Pozitivnim je ocijenio Bandićev odnos prema hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a uz to je kao gradonačelnik Zagreba glavni hrvatski grad učinio jednim od najsocijalnijih gradova u Europi.

"Smatramo da bi Bandić bio prihvatljivija figura za hrvatski narod i sve građane nego Ivo Josipović", rekao je Veselica.

Dopredsjednik HDPZ-žk Đuro Perica izrazio je veliko ogorčenje "neshvatljivom provokacijom komunističkih razbojnika" koji su jutros na fasadi i prozorima toga društva crvenom bojom nacrtali srp i čekić te ispisali ime "Tito". To je kao da Židovima na Sinagogi nacrtaju kukasti križ, rekao je Perica istaknuvši da se takva provokacija nije dogodila u posljednjih dvadeset godina.

Zajednica Udruga hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskoga stresnog poremećaja (ZUHBPTSP) i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a grada Zagreba također podupiru nezavisnoga predsjedničkog kandidata Milana Bandića ističući da je kao zagrebački gradonačelnik mnogo učinio za hrvatske branitelje. U Zagrebu je Milan Bandić osnovao Ured za branitelje i članove njihovih obitelji, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik zagrebačkog ogranka ZUHBPTSP-a Ivan Tolić.

Dodao je da je Bandić bio na njihovim okruglim stolovima, pomagao njihovoj resocijalizaciji te nudio materijalnu i zdravstvenu i psihološku pomoć. Upravo zato naše je stajalište da Milana Bandića želimo za predsjednika Republike te vjerujemo i znamo da je to pravi izbor i da će on vratiti dostojanstvo svakom hrvatskom branitelju, a posebno oboljelima od PTSP-a, rekao je Tolić. Od rata do danas ubila su se 1863 hrvatska branitelja, podsjetio je Tolić i istaknuo da se oni nisu mogli boriti sa svojom bolešću, birokracijom, često autokracijom, te zaostalom komunističkom ideologijom.

Glavni tajnik ZUHBPTSP-a Tihomir Trešćec je rekao da je rat završio za većinu ljudi, a branitelji ga u svojim glavama proživljavaju svaki dan. Kad je riječ o Bandićevu protukandidatu Ivi Josipoviću, rekao je kako on i branitelji ne žele da Hrvatska 'pocrveni' misleći pritom na Josipovićevu izjavu na predizbornom skupu u Rijeci. Po njegovim riječima, izbor Josipovića bila bi dodatna traumatizacija hrvatskih branitelja od PTSP-a.

Trešćec je zamjerio hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću što se nikad nije zauzeo za njih te je rekao da im nitko neće zabraniti križeve u svojim prostorijama. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 14:44:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh