« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SREBRENICA NA DUŠI

Srpske nevladine udruge i dalje zahtijevaju Dan sjećanja

Inicijative koje je podupro i Europski parlament predsjedniku Tadiću i parlamentu se upućuju još od veljače

Boris Tadić
Boris Tadić (Cropix)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

genocid

,

Srebrenica

,

Genocid u Srebrenici

,

Komitet pravnika za ljudska prava

,

Fond za humanitarno pravo

,

Žene u crnom

Aktivisti nekoliko nevladinih organizacija posvećenih ljudskim pravima u nedjelju su na skupu održanom ispred zgrade predsjedništva od predsjednika Srbije Borisa Tadića zatražili potporu za inicijativu da se 11. srpnja u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na skupu, kojem je nazočilo oko 40 pripadnika nevladinih organizacija Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava, pročitano je otvoreno pismo u kojemu se od srbijanskog predsjednika traži da podupre tu inicijativu.

Na isti način nevladine organizacije obraćaju se srbijanskom predsjedniku od veljače ove godine svakog 11. u mjesecu, podsjećajući da je Europski parlament prihvatio Rezoluciju o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dodaje se da presuda Međunarodnog suda pravde obvezuje Srbiju da se jasno ogradi od ratnih zločina te da će svakog 11. u mjesecu te udruge organizirati različite akcije s pozivom srbijanskim vlastima da učine što i Europski parlament i iskažu počast žrtvama genocida.

U Srbiji su je odmah pozdravile i nevladine udruge za ljudska prava pozvavši zastupnike u srbijanskom parlamentu da potporom rezoluciji EP-a iskažu poštovanje i priznanje žrtava te utru put izgradnji zajedničkog sjećanja na sve žrtve ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Europski parlament je 15. siječnja 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile oko 8 tisuća muslimanskih civila. Tu inicijativu poduprla je i Europska komisija. Inicijativu su poduprle i pojedine srbijanske političke stranke, među kojima i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je 22. siječnja predložila srbijanskom parlamentu rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i na sve nevine žrtve ratova devedesetih godina na prostoru bivše SFRJ.

Zastupnici Liberalno-demokratske partije (LDP) također su isti dan poduprli inicijativu da srbijanski parlament prihvati rezoluciju EP-a da se 11. srpnja obilježava kao dan sjećanja na zločine u Srebrenici. Srbijanski parlament još se nije očitovao o tim prijedlozima. (hina/metro-portal)

11.10.2009. 18:10:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh