« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EGIPAT

Opet odgođeno međupalestinsko pomirenje

Ozračje nije povoljno za potpisivanje ugovora, a novi termin se dogovara, poručuju iz Hamasa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Palestina

,

Egipat

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Fatah

,

Ahmed Abul Geit

,

Sami Abu Zuhri

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit ocijenio je u nedjelju da bi Hamas i Fatah za idući mjesec mogli odgoditi potpisivanje mirovnog ugovora koje se isprva planiralo za 26. listopada. Kairo, koji je pokrovitelj međupalestinskih pregovora, već je dva puta odgađao potpisivanje tog ugovora.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj odgodi tog potpisivanja, Abul Geit je rekao novinarima "možda će se odgoditi za nekoliko tjedana", a izaslanstvo palestinskog islamističkog pokreta razgovaralo je u subotu u Kairu o toj odgodi.

Dana 5. listopada Abul Al Geit, čija zemlja posreduje u međupalestinskoj pomirbi, najavio je da će Hamas koji od lipnja 2007. nadzire Pojas Gaze i njegov suparnik, Fatah predsjednika Mahmuda Abasa, potpisati ugovor 26. listopada u Kairu.

No Hamas je u međuvremenu optužio Abasa da je odgovoran za odgodu UN-ove rasprave o Goldstoneovu izvješću o ratu u Gazi u kojemu se Izrael optužuje za "ratni zločin" tijekom ofenzive na palestinsko područje u prosincu 2008. i u siječnju ove godine.

"Ozračje nije povoljno za potpisivanje ugovora", rekao je u subotu u Gazi glasnogovornik Hamasa, Sami Abu Zuhri, dodavši da je izaslanstvo zajedno s generalom Sulejmanom razgovaralo o "nadnevku povoljnom za idući krug pregovora" s Fatahom. (hina/metro-portal)

11.10.2009. 19:36:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh