« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PRAZNIK

Sretan vam praznik rada – 1. svibnja

Današnji praznik rada u Hrvatskoj proći će bez organiziranih sindikalnih prosvjeda

Na Praznik rada tradicionalno se nose karanfili
Na Praznik rada tradicionalno se nose karanfili (Shutterstock)
Više o

prosvjedi

,

1. svibnja

,

Međunarodni praznik rada

,

grah u Maksimiru

Danas je  Međunarodni praznik rada, a slavimo ga kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu na ovaj datum 1886. godine, kada se gotovo 400.000 radnika diglo kako bi izborili pravo na osmosatno radno vrijeme. Tijekom tih demonstracija ubijeno je više od dvije stotine radnika, a osmero ih je u kasnijem suđenju osuđeno na smrt pod lažnom optužbom bacanja bombe.

Ovaj praznik se obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj se prvi put proslavio 1890. u Maksimiru po kojem su se radnici prošetali noseći crvene trake i karanfile čime su simbolizirali krav koja se prolila u Chicagu.

U 20. stoljeću ovaj datum se posebno slavio u socijalističkim zemljama kada su održavane masovne parade tijekom kojih se radnička klasa divila postignućima svojih zemalja. Istovremeno, demokratski svijet koji je prigrlio ovaj radnički blagdan, na taj dan se borio za veća radnička prava pa su uskoro dobili i pravo na plaćeni godišnji odmor.

Danas se 1. svibnja slavi širom svijeta, a u većini zemalja proglašen je i državnim praznikom. Neobična je činjenica da se samo u SAD-u, gdje je sve i počelo, Praznik rada više ne obilježava na ovaj datum već se pod nazivom Dan rada (Labour day) obilježava prvog ponedjeljka u rujnu.

Ove godine Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, neće biti obilježen uz uobičajenu sindikalnu prosvjednu povorku od Trga bana Jelačića do maksimirskog parka jer su sindikati odustali od organiziranja proslave u Maksimiru kako je stranke ne bi iskoristile u predizbornoj kampanji.

Čelnici sindikalnih središnjica ustvrdili su da ne žele narušiti uspješan socijalni dijalog s Vladom i poslodavcima, zahvaljujući čemu su dogovorili model rješavanja problema neisplate plaća i neuplate doprinosa i poreza, pa stoga u Maksimiru ove godine neće biti prosvjeda ni prvosvibanjskih govora.

Sindikati neće sudjelovati u predizbornoj kampanji, već će predizborno vrijeme nastojati iskoristiti da od vlasti izvuku što više ustupaka, jer je to najpovoljniji trenutak za postizanje ciljeva koje godinama nisu mogli ostvariti, pojašnjavaju sindikalni čelnici.

Čelnici sindikalnih središnjica položit će vijenac kod križa za pale branitelje, a zatim će se u Maksimiru priključiti građanima, no bez prigodnih govora. Proslava 1. svibnja u maksimirskom parku bit će isključivo u organizaciji Grada Zagreba, uz prigodni program koji počinje u 11 sati i podjelu 37.000 besplatnih porcija graha.

HUS će prosvjedno obilježiti 1. svibnja, rekao je predsjednik te središnjice Ozren Matijašević, zbog pada standarda većine građana i daljnjeg propadanja brojnih poduzeća, pogotovo u realnom sektoru. Najavio je da će Praznik rada provesti u tvrtki Trimot iz Imotskog koja odlazi u stečaj, kako bi još jednom upozorio hrvatsku javnost na negativan odnos vlasti prema tekstilnoj industriji zbog pogodovanja uvoznom lobiju.

U ostalim gradovima proslave će se održati na tradicionalnim mjestima, poput Marjana u Splitu ili lijeve obale Drave u Osijeku.

01.05.2011. 11:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh