« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SJEĆANJE

16. godišnjica Bljeska

Oslobođenje zapadne Slavonije u samo tri dana dalo je nadu da Hrvatska može pobijediti u Domovinskom ratu

Karta vojnih akcija tijekom Bljeska
Karta vojnih akcija tijekom Bljeska (Wikipedia)
Više o

akcija Bljesak

,

vojno redarstvena akcija

,

godišnjica

,

zapadna Slavonija

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH Bljesak započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30, napadom HV-a na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Tijekom akcije Srbi su srušili i zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Napad je izveden na nekoliko smjerova: sa zapada od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu, a s istoka od Nove Gradiške, također prema Okučanima, s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški. Nastupima prema Okučanima, koji su išli autocestom odnosno paralelno s njom, nastojala se presjeći enklava i rasjeći te potom razbiti glavne snage neprijatelja, dočim su pomoćne snage imale zadaću da izbijanjem na Savu kod Jasenovca i Stare Gradiške spriječe eventualnu intervenciju VRS te zaposjednu državnu granicu.

Možda i najvažniji događaj, iz današnje perspektive, je angažman snaga MUP-a koje su odmah nakon oslobođenja teritorija uspostavile pravni poredak RH na tom području. Naročito se istaknuo zapovjednik policijske uprave Pakrac Nikola Ivkanec koji je inzistirao na prijenosu nadležnosti na civilne institucije, zaštitivši teritorij i stanovništvo policijskim snagama, tako da nije došlo do nemilih događaja kao nakon Oluje.

01.05.2011. 09:29:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh