« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OKO ZA OKO

Sredozemne članice EU razmišljaju o ponovnom izdavanju viza Libijcima

Nakon što je Švicarska zbog nekoliko godina starog diplomatskog spora zabranila ulazak u zemlju visokim libijskim dužnosnicima, Libija je odgovorila protumjerom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Libija

,

Švicarska

,

Hanibal Gadafi

,

vize

Ne riješi li se do početka travnja švicarsko-libijski diplomatski spor, Slovenija će u dogovoru sa skupinom sredozemnih država, koje su sporom najviše oštećene, ukinuti zabranu izdavanja schengenskih viza za visoke libijske dužnosnike, najavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Iako nije članica EU-a Švicarska je dio europskog schengenskog prostora, pa su se države poput Italije, Španjolske, Malte, Cipra i Portugala našle u neprilici zbog švicarsko-libijskog spora jer ih s Libijom vežu mnogi poslovni interesi i veze.

Nakon što je Švicarska zbog nekoliko godina starog diplomatskog spora, izazvanog incidentom što ga je u Švicarskoj izazvao Hanibal Gadafi, sin libijskog predsjednika, zabranila ulazak u zemlju visokim libijskim dužnosnicima, Libija je odgovorila protumjerom i zabranila izdavanje viza svima iz europskog schengenskog prostora.

"Zbog nastale situacije već se dogodilo da slovenski poslovni ljudi nisu mogli dobiti vizu za Libiju, kako bi potpisali vrijedan ugovor, sve to ima ozbiljne posljedice", rekao je Žbogar. On je potvrdio da će se Slovenija pridružiti Italiji, Španjolskoj, Cipru, Malti i Portugalu, te od 5. travnja izdavati vize za libijske državljane, pa i visoke predstavnike libijske vlade kojima Švicarska odriče gostoprimstvo.

To će biti teritorijalno ograničene schengenske, vize jer Libijci s njima neće moći ući u Švicarsku. Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor posjetio je početkom ove godine Libiju, najavljujući širenje poslova s tom zemljom u idućih nekoliko godina, a najviše od tih aranžmana očekjuju građevinske tvrtke. Slovenski mediji tvrde da je najveće slovensko građevinsko poduzeće, ljubljanski SCT, već dobilo poslove na gradnji autoceste od Tripolija do Bengazija. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 21:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh